Zatvori

Beldocs

5.0 / 5

Beldocs

101
5

Na 10. Beldoksu od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana biće prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama.

Od celina tu su; Srpski takmičarski i srpski revijalni program; Međunarodni takmičarski program; Retrospektiva Aliona van dre Horsta; Muzičko plesni dokumentarci; Feel good Movies… Projekcije su Dvoranu Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Domu omladine Beograda.

Što se samih naslova tiče, zasad je sigurno da će 10. Beldocs prikazati film „Ingrid Bergman“ o jednoj od najslavnijih evropskih glumica svih vremena. Nagrađen na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu nakon čega je postao pravi festivalski hit, film je opčinjavajući pogled iza scene o neverovatnom životu ove Šveđanke, koja je postala neprevazićena ikona američkog i svetskog filma. Tu je još jedan hit koji je osvojio nagrade u Sofiji, Idfi i Hotdocs-u. U pitanju je ostvarenje „Mr. Gaga“ o umetničkom direktoru plesne trupe Batševa, koji je među najviše nagrađivanim i najznačajnijim koreografima na svetu. Priča o čoveku velikog umetničkog dijapazona i neverovatnih vizija, snimana je osam godina i u nju su utkani brojni dosad neviđeni arhivski snimci i plesne sekvence, od kojih zastaje dah…

 

 

Ni prateći programi neće biti ništa manje interesantni. Sem biografskih dokumentaraca koji su i prošle godine privukli ogromnu pažnju javnosti, publika će uživati i u muzičkim i plesnim dokumentarnim filmovima, kao i u ekološkim, koji će ove godine, shodno svetskim trendovima, zaslužiti svoje mesto u pratećem programu. Što se srpske dokumentaristike tiče, Beldocs će predstaviti program od pet ostvarenja televizijske dokumentaristike (od po sat vremena), čime će estetika TV dokumentaraca stati uz naslove dinamičkih i kreativnih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Program naslovljen „Feel good movies“ čini nekoliko ostvarenja koja na različite načine slave život i svet oko nas.Ovaj program biće upriličen u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u sali „Dinko Tucaković“, koji je za života bio veliki prijatelj Beldocs-a, te festival posvećuje program njemu u čast.

 

 

Pomenimo i filmove „GOSPOĐE U NAJBOLJIM GODINAMA“ i „DOS PATRIAS“ u Srpskomrevijalnom programu; „STO GODINA IŠČEKIVANJA“ u Srpskom takmičarskom programu; Poljsko ostvarenje „NEMAŠ POJMA KOLIKO TE VOLIM“ i francusko/švajcarsku koprpdukciju „ŽUDNJA ZA POGLEDOM“ u Međunarodnom takmičasrkom programu: Dansko/norvašeka produkcija „VENERA“  i nemačko/francuski film „Ćićolina, kuma od skandala“ u programu Feel Good movies.

Najveća novina festivala jeste da će u vreme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih Evropski fond, u okviru koga postoji mogućnost za pomoć u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima. Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regionu sa marketom, postati mesto na kome će profesionalci u ovoj oblasti jednom godišnje biti u prilici da se suočavaju i upoznaju sa potencijalnom potražnjom u regionu, kao i svim aktuelnostima. To će biti jedinstven market, koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste.

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

14. Noć muzeja održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti

Hala Aleksandar Nikolić, 7-9. april. Novak Đoković predvodiće srpsku tenisku reprezentaciju u

Sava centar, 27. april.u 20 i 30 od 28. aprila u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Režija: Marko K

Ostavi komentar