Zatvori

BEMUS

BEMUS

40
5

Na ovogodišnjim Beogradskim muzičkim svečanostima od 11. do 20. oktobra biće održano osam koncerata i to u Kolarčevoj zadužbini, Svečanoj sali Skupštine grada i Etnografskom muzeju.

49. Bemus otvoriće nastup čuvenog ruskog horskog ansambla Glinka, a završnicu će obeležiti Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

Kolarčeva zadužbina i Skupština grada ugostiće istaknute soliste, manje ansamble, ali i Gudače Svetog Đorđa, orkestar koji slavi 25 godina rada. Njih će ovom prilikom predvoditi violinista Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga. Svojevremeno jedan od najtalentovanijih mladih muzičara Jugoslavije, Žiga je svoje prve umetničke uspehe zabeležio baš u okviru Bemusa 1989. godine.

Poznati beogradski violista Dejan Mlađenović koncertno će izvesti kompozicije za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi.

Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta. Tradicionalni koncert izvorne narodne muzike u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju u slikovitom prostoru Etnografskog muzeja, a najuspešniji studenti FMU imaće sopstveni celovečernji nastup u Svečanoj sali Skupštine grada.

Nastupiće i Aleksandar Sinčuk, ruski pijanista poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen prvom nagradom na konkursu Rahmanjinov.

Na završnom koncertu Bemusa, uz Simfonijski orkestar RTS-a, nastupiće Jurij Revič, solista na violini, a kuriozitet je da će svirati na violini Stradivarijus iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.Na koncertu će takođe premijerno biti izvedena kompozicija Matematički san, koju je Bemus poručio od mladog autora Damjana Jovičina.

Slavni španski sopran Nurija Rial će uz pratnju Edina Karamazova na gitari izvoditi dela španskih autora iz pera Enrikea Granadosa, Manuela de Falje i Isaka Albeniza.

Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 600 do 1.500 dinara.

Svetislav Božić, Umetnički direktor 49. BEMUS-a:

 Imajući u vidu svu složenost okolnosti u kojima postoji i na određen način se obnavlja umetnička muzika, čini nam se da je sadašnji koncept BEMUS-a rezultat dobrog promišljanja i poslovanja i da je on po svemu uredna i korektna umetnička projekcija odgovornih.

Osluškujući više nego razuđenu ponudu umetničke muzike koja se tokom jedne muzičke godine odigrava na beogradskim scenama, opredelili smo se za one sadržaje koji pripadaju prostoru konvencionalne tonske umetnosti.

Da bi prostor konvencionalnog životno pulsirao, da bi bio referentan ne samo sadržajem već i interpretacijom, činili smo i činimo značajne korake kako bi ugostili vrhunske umetnike iz sveta, koji bi u sadejstvu sa našim uglednicima scene, podarili otmenoj beogradskoj publici pouzdano muzičko zadovoljstvo.

Na širokom geografskom prostoru rasutom  od Gibraltara do Baltika, od sefardsko-hispanističkog  do severoistočnog slovenskog nadahnuća, preko raskošnog italo-mediteranskog virtouziteta, koji je na različite načine razigravao barok i klasicizam ali i sve potonje epohe do danas, 49. BEMUS je ugostio i najnovije plodove domaćeg umetničkog stvaralaštv i izvođaštva, kao i poj naše narodne muzičke baštine.

Potrudili smo se da spojimo mladost i iskustvo, da linearno ali i vertikalno razudimo našu ponudu i da 49. BEMUS bude jedna lepa, blaga činjenica, data na korist našoj umetničkoj muzici, našoj kulturi i našoj duhovnosti.

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

CD album City Records 2017 Big bendovi su danas relikt nekih prošlih, muzički raskošnijih v

Beogradska tvrđava - Kalemgdan, 13. avgust. Pol Banks (gitara, vokal), Daniel Kessler (gitara) i Sa

Velika je stvar doživeti petnaest godina u nezavisnom izdavaštvu kao što je to pošlo za rukom De

Ostavi komentar