Zatvori
  • Početna
  • Film
  • Bertoluči, genijalni filmski levičar umro od raka

Bertoluči, genijalni filmski levičar umro od raka

Bertoluči, genijalni filmski levičar umro od raka

Bertoluči. Zvučno prezime sedme umetnosti. Verovatno ne postoji ni jedan čovek koji sebe naziva filmofilom, a koji nije odgledao barem jedan njegov film.

„Poslednji tango u Parizu“, „Poslednji kineski car“, „Čaj u Sahari“, „Mali Buda“, samo su neki od naslova koji su završili u istoriji svetskog filma zahvaljujući Bernardu Bertolučiju.

Nažalost, više nećemo biti u prilici da gledamo njegova nova ostvarenja.

Najveći levičar među rediteljima u Italiji umro je danas od raka u 78. godini.

Bernardo Bertoluči je bio jedan od najpoznatijih filmskih reditelja Italije, i uz Pazolinija, Felinija i Antonionija gospodario je italijanskom filmskom industrijom čitavih 50 godina.

Za razliku od Felinija i Antonionija, Bertoluči je uspeo da se probije u industriju snova: Holivud, istina, iz skupu cenu: njegov odnos sa vlasnicima filmskih studija povremeno je ličio na fatalni uragan koji je brisao sve pred sobom.

Njegov „Poslednji kineski car“ sniman je u pekinškom Zabranjenom gradu, a taj film dobio je čak devet Oskara, uključujući nagrade za najbolji film i najbolju režiju.

Njegov „Poslednji tango u Parizu“ decenijama je bio predmet rasprave zbog scene silovanja sa Marlonom Brandom i Marijom Šnajder, koja je bila previše uverljiva.

Beroluči je poslednjih 15 godina života proveo u kolicima, posle nekoliko neuspelih operacija diskus hernije 2003. godine.

Za svoj doprinos filmskoj umetnosti dobio je Zlatnog lava (2007) i Zlatnu palmu za životno delo (2011) a poslednji film (Ona i on) završio je 2012.

 

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

Ostavi komentar