Zatvori
  • Početna
  • Film
  • Niški festival dao nagradu za životno delo Radošu Bajiću

Niški festival dao nagradu za životno delo Radošu Bajiću

Niški festival dao nagradu za životno delo Radošu Bajiću

Kada najveći glumački festival u našoj zemlji (Niški filmski susreti), počne vatrometom – to daje valjda notu glamura. Još kada se sa Niške tvrđave čuje ono „Kolege glumci, tvrđava je naša“, onda shvatite da se drži do tradicije.

Međutim, kada se nakon vatrometa, a pre projekcije prvog filma u takmičarskom programu suočite sa činjenicom da je nagradu Pavle Vuisić (za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu – op. aut)  dobija Radoš Bajić, onda vam ostane gorak ukus u ustima.

RADAŠIN I BESMRTNICI

Ako je Radoš Bajić zaista napravio izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, da li mi možete nabrojati pet glavnih uloga koje je tumačio u našim filmskim ostvarenjima?

Ako je Radoš Bajić zaista napravio izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, kako to da do danas nije dobio nijednu (i ponovo – nijednu) nagradu svojih kolega ili stručnog žirija za najbolju glumu (ako izuzmemo onu iz 1992. kada je tumačio ulogu u filmu Dezerter i dve specijalne nagrade koje je dobio za glumu  u tandemu (???) sa partnerkom: 2008 i 2011)…

Ne, stvarno: Da li možete da nabrojite bilo koju ozbiljnu filmsku ulogu pomenutog „istaknutog umetnika“?

Ne možete, naravno. Zato što ih – u suštini – nema.

Dalibor (u Partizanskoj eskadrili)? Nedeljko Čabrilović (u Sarajevskom atentatu? Aleksa (u Dezerteru)? Nemojte, molim vas, da me nasmejavate: To su uloge u rangu amaterskih glumaca u bivšoj Jugoslaviji.

Ostaju samo Sekula i Radašin. Uloge koje su zaista – obeležile ovog srpskog glumca, reditelja i scenaristu, kog je do danas više puta nagradila SPC od njegovih kolega.

E, MOJA FILMSKA UMETNOSTI…

Ako ti je Sekula/Radašin/Radoš dobio nagradu velikana kao što je bio Pavle Vuisić (inače naturščik, nesuđeni novinar) onda… Onda u tebi, srpska kinematografijo, umetnosti nema.

A ako je Radoš/Radašin/Sekula dobio nagradu zbog „zasluga“ ili zbog „zasluga“ koje će tek da odradi (kao neki drugi – inače dobri glumci u Srbiji), onda u tebi, srpska kinematografijo, opet – umetnosti nema. Hups, pa to sam već rekao?

Doživeo sam i to: Čuo sam Radoša Bajića kako je sam izgovorio da je ušao u krug besmrtnih. O tempora, o mores… Radašine, ti li si?

Kako bilo: Sekula/Radašin/Radoš nečijom odlukom dobio je nagradu Pavle Vuisić. Imala je naša kinematografija i gorih blamova od tog.

Publici na Niškoj tvrđavi sinoć su prikazani filmovi Južni vetar i Granice, kiše, dok će večeras gledaoci biti u prilici da vide Izgrednike i ostvarenje Prokleti pas.

Danas, drugog dana Festivala, u „off“ programu predstavljena je monografija naše filmske i pozorišne dive Svetlane Bojković, ali i sjajan dokumentarac Miljana Gogića Zatvorska molitva (AMG produkcija) koji je dobio tri nagrade festivala dokumentarnog filma svetskog ranga.

NA KRAJU

Ana Sofrenović, Bojana Maljević i Tihomir Stanić koji čine žiri ovogodišnjih Filmskih susreta imaće pune ruke posla da među filmovima koji će biti prikazani – izaberu najbolje.

Koliko pratim filmsku industriju – nijednu ulogu ne tumači Radoš Bajić. Srećom.

Aleksandar Bećić

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

Niški filmski susreti, 53. po redu, i ove godine počeće tradicionalnom rečenicom "Kolege

Ovu vest ste čuli, ali da i mi objavimo: Na sinoć zatvorenim 53. Filmskim susretima u Niš

Iako je bilo najavljeno da će pomen prerano preminulom Nebojši Glogovcu biti održan 26. avgusta,

Ostavi komentar