Zamislite da ste odlučili da se bavite jednim poslom i da se, posla pola veka provedenih u poslu okrenete iza sebe i vidite da ste odigrali više od 150 uloga i dobili više od 50 nagrada?

To vam je, u najkraćem, fenomen po imenu Svetlana Ceca Bojković.

PRVE ULOGE

Prva profesionalna uloga u pozorištu bila je uloga Nize u predstavi Mudra glupača, po tekstu Lope de Vege, koju je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao Bojan Stupica.

Prva uloga na televiziji bila je lik Rahele u TV drami Jednog dana, moj Jamele Filipa Davida, u režiji Aleksandra Đorđevića.

Prva uloga u filmu bila je u kratkometražnom ostvarenju Radomira Šaranovića Jednog dana ljubav.

Pre četiri decenije dobila je Zlatnu arenu za ulogu u filmu Pas koji je voleo vozove, Gorana Paskaljevića.

Njoj u čast nastala je monografija u izdanju Udruženja filmskih glumaca Srbije, koja je predstavljena juče u Nišu zajedno sa biografskim filmom o njoj Ane Marije Rosi (produkcija Centar film).

Najveći prijatelj na sceni bio joj je Petar Kralj.

CRTICE IZ BIOGRAFIJE

Svetlana Bojković je rođena 14. decembra 1947. u Zemunu. Otac Cvetko, bio je oficir, pukovnik. Majka Vera – domaćica. Dobila je ime Svetlana da bi svojim roditeljima donela svetlost i sjaj.

Bila je jedinica, ali s obzirom na to da je bila ćerka oficira, nije bila razmažena niti previše slobodna.

Od malena je znala da želi da bude glumica: „Nisam znala tačno šta je to, kako se to radi, ali sam osećala da je to najlepši posao na svetu!“, rekla je u svojoj monografiji.

Akademiju je upisala iz prve, bez podrške roditelja. Otac joj je čak bio veoma razočaran i čak je tražio vezu da, kao oficir od uticaja, vojni geodeta, spreči upis svoje ćerke na školu glume. Kada je već postala uspešna – roditelji su dolazili na premijere, ali o njenom poslu nisu govorili.

Njena klasa iznedrila je mnoge jake glumce: Ivan Bejkarev, Branko Cvejić, Đurđija  Cvetić, Dušan Đurić, Gojko Šantić i Tanasije Uzunović su, uz Svetlanu, obeležili jugoslovensko i srpsko glumište, svako na svoj način.

Iako je bila poznata i priznata glumica, najveću popularnost stekla je zahvaljujući ulozi Emilije u seriji Bolji život.

TRI BRAKA

Prvi suprug bio je njen kolega, Miloš Žutić, s kojim ima ćerku Katarinu, takođe glumicu. On je inače Svetlanu spremao za prijemni ispit.

Drugi suprug Svetlane Bojković bio je Ljubomir – Muci Draškić, naš veliki reditelj, s kojim je počela da živi pre nego što se razvela od Miloša. Muci Draškić je umro iznenada, 2004. od srčanog udara u šezdeset sedmoj godini.

Sedam godina kasnije, Svetlana se udala za Slavka Kruljevića, karijernog diplomatu s kojim je 2012 otputovala u Helsinki i napravila profesionalnu pauzu.

– Kad sve saberem i oduzmem, mogu reći da sam zadovoljna svojim izborima, odlukama koje sam donosila, a donosila sam ih u skladu sa svojim uverenjima. Naravno, nije uvek bilo ni lako ni jednostavno, ali kako god da je bilo, nikada se nisam pokajala – kaže legenda srpskog glumišta u svojoj monografiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share