Zatvori

Festival nauke

Festival nauke

Najveći naučni festival u regionu, Festival nauke, jedanaesti po redu prirediće od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu najbolju naučnu zabavu za sve uzraste. Pod sloganom „Jedan na jedan“ svi zainteresovani i ove godine moći će da izađu na crtu najvećim naučnim izazovima, ali i da u neposrednom direktnom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture

Iz programa izdvajamo:

Energija koja pokreće – Hala 7

Prva vozila na motorni pogon su se pojavila krajem 19. veka i od tada se neprestano i ubrzano razvijaju prevozna sredstva koja nam omogućavaju različite vidove putovanja Zemljom, ali i slanje raketa u svemir i njegovo istraživanje. Sve brže, sve dalje, sve efikasnije , danas prelazimo stotine hiljada kilometara zahvaljujući prevoznim sredstvima koja pokreću motori na pogonsko gorivo. Da li ste se ikada zapitali kako bi svet izgledao bez pokretačke energije u vidu različitih goriva? Na ovogodišnjoj postavci generalnog sponzora festivala, Naftne industrije Srbije, saznajte po čemu se razlikuju i gde se sve koriste različite vrste pogonskih goriva i naftnih derivata. Kako radi motor automobila i kako benzin sagoreva oslobađajući energiju. I, naravno, da bi doživljaj bio upotpunjen, spremili smo vam  spektakularne eksperimente.

Fruškogorska avantura – Hala 7

Program je, ni manje ni više, osvajanje Fruške gore! Naučite sve što bi trebalo da znate o planinama i ekstremnim sportovima, ali i o vulkanima i zemljotresima koji se vezuju za ovo podneblje.

Saznajte kako da se brzo i lako spakujete za putovanje, kao i kako pravilno da razumete turistički aranžman. Uz to, ne propustite pravu malu vulkansku erupciju i pokušaj da složiš tektonske ploče, a da ne izazoveš zemljotres! Dakle, koferi spremni? Krećemo!

Tehnologija budućnosti – Hala 9

Program je miks različitih robota i robotike, kao i njihovu primenu u svakodnevici. Da li možeš da zamisliš nešto što se čini kao tehnologija daleke budućnosti a u stvari je veoma blizu? Hajde da zajedno maštamo i radimo ka svetu u kome će nam roboti pomagati čak i u najmanjim dnevnim aktivnostima – nameštanju kreveta, sređivanju sobe, pomoć pri domaćem, pranju sudova. Uvešćemo te u svet robotike, programiranja i matematike na krajnje neobičan način i naterati da se prosto zaljubiš u naše ideje.

Do gole koske – Hala 9

Novorođenče ima oko 300 kostiju, a odrastao čovek svega 206! Gde nestanu sve te kosti i zbog čega nam je uopšte potreban toliki veliki broj? Odgovor na ova, ali i mnoga druga pitanja, čeka te na Festivalu nauke, na postavci koja razotkriva sve tajne čovekovog skeleta. Kako izgledaju kosti spolja i iznutra? Po čemu se razlikuju skeleti muškarca i žene, dece i odraslih? Saznaj i šta je to osteoporoza, ali i kako putovanje u svemir utiče na kvalitet kostiju. I za kraj, izazivamo te da probaš da sklopiš naš tajanstveni skelet i pogodiš kome je pripadao!

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

Sanji nikada nije bilo teško da prizna sebi da ponekad oseća čudovišnu depresiju, kao da joj sa

Kragujevački Arsenal Fest 07 upotpunio je spisak izvođača koji će nastupiti 22, 23. i 24. juna n

Drugo jesenje izdanje regionalnog showcase festivala “Indirekt autumn edition Vol. 2” održaće

Ostavi komentar