Zatvori

Gran Via

Gran Via

Izložba fotografija „Gran Via. Odjeci grada“ španskog umetnika Luisa Kamaća, biće svečano otvorena 3. aprila u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Stogodišnja ulica Gran Via predstavlja jednu od glavnih arterija Madrida i jednu od njegovih najprepoznatljivijih avenija. Njena izgradnja, između 1910. i 1931. godine,  označila je početak modernizacije španske prestonice, zajedno sa podizanjem prvih nebodera u zemlji i dolaskom tada aktuelnih arhitektonskih struja iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izložba „Gran Via. Odjeci grada“ predstavlja svakodnevnu šetnju kroz današnje urbano iskustvo. Putovanje kroz prostor u kom koegzistiraju ritmični likovi, koji dele konflikte i stalno kretanje. To je sociološko istraživanje o običnim ljudima i njihovom svakodnevnom postojanju. Takođe je putovanje kroz kompleksan i haotičan gradski život današnjice koja stvara krizu identiteta.

Kamaćo, koji živi u neposrednoj blizini ove avenije, navodi da uprkos tome što kroz nju prolazi godinama, nema utisak da se uvek kreće kroz isti prostor.

„Gran Via je moj svet u malom, koji mi je zapao pukom srećom i ne postoji nijedna stvar koju volim da fotografišem, a da je u ovoj ulici nisam pronašao“, navodi ovaj fotograf. „Gran Via predstavlja arteriju jedne svetske metropole, poput Pete Avenije u Njujorku, Jelisejskih polja u Parizu ili ulice Korijentes u Buenos Ajresu. Sve ove ulice formiraju imaginarni grad, u kom se ljudski pejzaž prepliće i ukršta.“

Autor izložbe je radio na projektu skoro četiri godine. Svakog dana je izlazio je na ulicu i pokušavao da uhvati užurbanu atmosferu na ulici pred zalazak sunca. Ti poslednji trenuci dana inspirisali su umetnika da bude na ulici, da se približi ljudima i da napravi ovu foto priču. Luis Kamaćo ističe da je ovo priča o glavnoj ulici Madrida, ali može da bude i priča o bilo kojoj metropoli s obzirom da živimo u vreme identičnih oglasa i identičnih prodavnica širom sveta.

Luis Kamaćo rođen je 1972. godine u Madridu. Studirao je audiovizuelne umetnosti, sa specijalizacijom iz oblasti fotografije. Član je kolektiva dokumentrane fotografije „Ulica 35“ i osnivač Fotografskog udruženja Viljaverde. Tokom svog fotoreporterskog rada objavljivao je fotografije u brojnim španskim štampanim medijima.

Dobitnik je nekoliko stipendija i nagrada koje su mu pomogle da razvije svoj rad, među kojima su: stipendija Ministarstva kulture za boravak u Španskoj školi u Parizu, Subvencija za promociju španske umetnosti i novih tendencija, koju odobrava Glavna direkcija Lepih umetnosti, nagrada Foto CAM 2013, nagrada Fujifilm Euro Press Photo Awards… Organizovao je više individualnih i kolektivnih izložbi u Španiji, Francuskoj, Italiji, SAD i Danskoj, a njegovi radovi čine deo brojnih javnih i privatnih kolekcija.

Izložba „Gran Via. Odjeci grada“ biće otvorena do 20. juna. Ulaz je slobodan.

 

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

Omiljeni Festval knjiga i književnosti, muzike i urbanog gift programa održaće se u periodu od 16

Dom omladine, od 2. do 4. februara. Ove godine se obeležava pet godina od kada je održan prvi Čib

Kragujevački Aresenal fest biće održan osmi put od 21. do 23. juna.

Ostavi komentar