Zatvori

Lazar Komarčić, promocija romana reizdatih nakon 115 godina

5.0 / 5

Lazar Komarčić, promocija romana reizdatih nakon 115 godina

450
5

Nakon 115 godina konačno je pred čitaocima prva knjiga domaće fantastike : „Jedna ugašena zvezda” Lazara Komarčića, kao i njegovi realistički romani „Jedan razoren um” i „Dva amaneta” koje je u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdao Portalibris.

U ponedeljak 24. aprila u Tribinskoj Sali Doma omladine, u 19h ova izdanja biće predstavljena u organizaciji Društva ljubitelja fantastike koje i nosi ime tog važnog pisca. Razgovor će voditi Žarko Milićević iz Društva, a učestvovaće glavna urednica Portalibrisa Dubravka Dragović Šehović, i proučavalac Komarčićevog dela, dr Milovan Milović.

Biće reči i o nepravednom zapostavljanju Komarčića i njegovog dela, o prilično naprednom stvaranju ovog pisca i njegovoj mašti zahvaljujući kojoj su neobične stranice tog romana i danas aktuelne.

Treba napomenuti da je za roman: „Jedan razoren um” Komarčić dobio nagradu Srpske kraljevske akademije, i naknadno je uvršten u sto najboljih srpskih romana.U tom delu, kao i u reizdatoj knjizi  „Dva amaneta” , mada ni jedna nespada u fantastiku, Komarčićev vanredan pripovedački dar osvaja čitaoca, a naziru se i moderni elementi:misterija, začeci detektivskog romana i td.

Jedna ugašena zvezda, prvi srpski roman fantastike

Ljubitelj astronomije glavni je junak romana Jedna ugašena zvezda. Na počinak odlazi pod utiskom popularnog predavanja iz ove naučne discipline, održanog u Građanskoj kasini. U snu mu se iznenada ukaže duh slavnog naučnika Laplasa, koji njegovo astralno telo vodi u pravu svemirsku odiseju, otkrivajući i objašnjavajući mu usput velike astronomske tajne i čudesa.

Ovaj roman je imao prosvetiteljsku i edukativnu misiju, približivši maltene sve najnovije kosmološke teorije i podatke prosečnom čitaocu. Objavljen je 1902. godine i prvi je roman naučne fantastike u srpkoj književnosti.

Reizdat je nakon 115 godina uz podršku Narodne biblioteke i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” koje jedine poseduju stari primerak ove knjige.

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

Nastavak „Prometejevog dnevnika” nema nijednu manu karakterističnu za druge delove nekog serija

Malo je knjigau našoj književnosti koje predstavljaju romanesknu priču o istorijskim događajima,

Mlada spisateljica Dajana Ristić, iz Zrenjanina sprema se da objavi svoju prvu zbirku pesama pod na

Ostavi komentar