PIŠE: Aleksandar Bećić

Moram priznati da dugo nisam video čoveka iz umetničkih krugova koji se tako dostojanstveno drži nakon smene sa ozbiljne funkcije kao što je to Željko Hubač, doskorašnji direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. A cela priča oko njegove ekspresne smene sve više običnog posmatrača tera da se lati hamletovske sentence “Nešto je trulo…”

Da stvar bude gora, zaplet čitave situacije podseća (po broju činova, doduše) na najpoznatije Šekspirovo delo.

ZEČICA I MAGAZIN

Ne, nije ovo novi naziv komada, ali opisuje najkraće – prvi čin. Elem, u prvom činu direktor Narodnog pozorišta angažuje nekadašnju Plejbojevu zečicu Mirelu Krajinović za usluge promovisanja aktivnosti nacionalnog teatra u medijima. Naročito u mediju koji ona ima i koji se distribuira u biznis klasi nacionalnog avio-prevoznika (sic!).

E sad, to, bez obzira koliko se vama svidelo ili ne, nije sporno. Baš kao što nije sporan ni status “plejbojeva zečica”. Da vas podsetim, za Plejboj se slikala i Katarina Žutić. Da li je zbog toga treba izbaciti iz pozorišta Boško Buha? Ne.

KRITIKA

U drugom činu hrabri H-ubač (H-amlet 🙂 ) konstatuje da je nešto trulo u pozorištu Narodnom (ne tim rečima, naravno) nakon što je u intervjuu datom za list Politika oštro kritikovao odluku Upravnog odbora da ansamblu Drame (koji jedini posluje “u plusu”) skreše budžet za 30 odsto bez ikakvih konsultacija. Dan kasnije Hubač gostuje sa zečicom u jutarnjem programu N1 i…

KLIMAKS

I onda sledi treći čin. Upravni odbor i direktor Narodnog pozorišta Dejan Savić smenjuju Hubača (a uz to, da bi maskirali nevešto odluku smenjuju bez potrebe i umetničkog direktora Opere Janka Sinadinovića), jer “menja vizuru repertoara” (?!?). Istovremeno, postavlja poznatog i priznatog reditelja Juga Radivojevića na njegovo mesto.

Moraš biti ozbiljno bezobrazan i suviše tašt pa da kažeš da je Hubač loše radio svoj posao: za vreme njegovog mandata ansambl Drame osvojio je 107 nagrada, što je apsolutni rekord u istoriji najveće srpske pozorišne kuće.

RASPLET

Četvrti čin: Jug Radivojević traži, nepunih 24 časa nakon postavljenja na funkciju – da ga razreše dužnosti umetničkog rukovodioca Drame. Vidi lepo čovek da drama koju neko drugi režira vuče na tragediju. A on ne želi da u toj tragediji bude negativac.

VELIKO FINALE

Peti čin počinje silovito. Više od 30 glumaca je “iz cuga”, unesto replike, tražilo svojim potpisima smenu Dejana Savića. On se već oglasio tvrdnjom da iza tih glumaca (i glumica) stoje određene političke grupe. Glumci uzvraćaju šlagvort: glupost! Predstoji nam još samo da vidimo razrešenje obog hamletovski nazvanog pozorišnog komada “Nešto je trulo u pozorištu Narodnom”. Pa da onda padne zavesa. I da se prolomi aplauz.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share