Da li je Nišvil 2018 bio prekretnica u samom festivalu, da li je postavilo organizacijsku lestvicu na viši nivo ili je organizatorima zadao dodatne glavobolje – oni najbolje znaju. 

NIŠVIL U BROJKAMA

Ipak, mora se reći: najveći grad na jugu Srbije ima na šta da bude ponosan. Ne samo zahvaljujući već uvežbanoj organizaciji i odličnim volonterima (bez njih festivali ovakve vrste ne bi bili mogući), nego i impresivnim brojkama.

Ovogodišnjih 10 dana festivala (koji inače uglavnom traje šest dana) donelo je mnogo toga onima koji vole jazz, blues, soul, funk i world music. I ne samo njima: Na 20 bina 250 različitih sadržaja predstavilo je oko 1.000 učesnika.

Prema rečima direktora festivala, ove godine oboreni su mnogi rekordi, uključujući i onaj vezan za posetu: Nišvil je 2018 obišlo više od 200.000 posetilaca.

DVA DANA ZA ŠABANA 

Fantastičnu uvertiru u glavne događaje Festivala, dve večeri za redom napravili su muzičari koji su nastupali na River stejdžu:

U sklopu programa „Prijatelji Šabanu“ u utorak i sredu su, na amfiteatru svirali Duo Moderatu sa nekoliko gostujućih umetnika, grupa Kal, trubački orkestar Žarka Stamenkovića i duvački orkestar Rognan Hornorkestra iz Norveške.

Nikako ne treba zaboraviti ni fenomenalan nastup Emija Dragojia iz Rumunije koji je dokazao da osim violine i gitare – i harmonika može da plače i da se smeje, kao i nastup Nina Ademovića, dugogodišnjeg aranžera Šabana Bajramovića.

ČETIRI DANA APSOLUTNOG UŽIVANJA

Zapravo, koga izdvojiti? To je zaista – pravo pitanje. Inner Circle? Mat Bianco? Kenija Gareta?

„Špic“ muzičkog dela Nišvila ove godine počeo je 9. avgusta i trajao do samog kraja na Niškoj tvrđavi.

Fantastična, svetski poznata grupa The Manhattan Transfer sa karijerom dugom četiri decenije i svojom nezaustavljivom energijom oduševila je posetioce svojim nastupom.

Sadržaj koji je zadovoljio filmske sladokusce je svakako Movie Summit na koji se ove godine, prema nekim podacima prijavilo oko 300 muzičkih filmova, od čega je napravljena selekcija od 80 radova, koji su se, uz još 20 ranije izabranih dugometražnih ostvarenja takmičilo za nagrade.

Najbolji igrani film ovogodišnjeg Nišvila je „The Lightest Darkness“ ruske rediteljke Diane Galimzyanove, prvi ženski ruski film noar.

Za najbolji dokumentarni film proglašeno je američko ostvarenje  „Bill Evans Time Remembered“ reditelja Brucea Spiegela, dok je najbolji eksperimentalni film – poljski „Baba Vanga“ Aleksandre Niemczyk.

STRIPORAMA

Da je Nišvil odavno postao multimedijalni i multikulturalni festival, dokazala je i ovogodišnja, četvrta po redu Striporama, koja je bila posvećena 80. rođendanu najpoznatijeg stripovskog superheroja – Supermena.

Zbog njega je u grad na Nišavi iz Berlina doputovao ekskluzivac DC comicsa, Viktor Bogdanović, koji je crtao epizode Supermena, Betmena i drugih superheroja.

Gosti Nišvila i Striporame bili su i Marko Soldi iz Rima (Dilan Dog, Teks Viler, Julija), Aleksa Gajić, Danijel Atanasov, kao i organizatori strip omaža posvećenog 50. godišnjici prvog pojavljivanja Zagora Teneja Sabahudin Muranović i Zlatibor Stanković.

GRAND PRIX

Poslednji dan Nišvila obeležio je nastup francuske porodične world music grupe Gipsy Kings, koji su na nastupu na tvrđavi izveli i melodije Šabana Bajramovića.

Iako sa više od 20 miliona prodatih nosača zvuka ova grupa može još dugo da živi izvodeći samo stare hitove, oni žele da kroz fuziju flamenka i latino stilova sa džezom i pop muzikom stvore nove hitove i nove vrednosti.

Zbog toga i zbog svojevrsnog jubileja (25 godina postojanja) pripala im je i najveća nagrada festivala: Gran pri statua Šabana Bajramovića.

2019?

Kratko i jasno: O da. Vidimo se na Tvrđavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share