Zatvori

Nišville

5.0 / 5

Nišville

17
5

Niška tvrđava od 10. do 13. avgusta.-  Niški jazz festival Nisville nudi uzbudljiv program različitih muzičkih žanrova, uključujući nastupe Bisere Veletanlić, Patti Austin, Ala Fostera, Toma Harrella i Candyi Dulfer, a prvi put obuhvata i međunarodni pozorišni festival, uz brojne prateće sadržaje za ljubitelje filma, stripa i umetnosti.

Zvezda na otvaranju Nisvilla biće Bisera Veletanlić, ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo, koja će nastupati u pratnji benda Vasila Hadžimanova. Prve festivalske večeri nastupiće i Patti Austin, čija karijera traje već više od pola veka, a održaće koncert u čast stogodišnjice rođenja legendarne Elle Fitzgerald.

Kao treća zvezda prve festivalske večeri najavljen je Tony Momrelle, pevač grupe Incognito i jedan od najboljih soul izvođača Velike Britanije.

Među učesnicima druge festivalske večeri najavljen je bubnjar Al Foster, koji će sa svojim bendom prirediti omaž Charlieu Parkeru, sa kojim je godinama sarađivao.

Tokom žanrovski šarolike večeri na sceni će se, kako je najavljeno, smenjivati soul, funk i reggae izvođači, a među njima je najavljena i mlada soul-fank pjevačica Nik West. Publika će imati priliku da uživa i u zvucima reggae muzike – najprije će sa svojim bendom nastupiti Alpha Blondy, muzičar sa karijerom dužom od 40 godina, a potom i sastav Del Arno Bend.

Višestruko nagrađivani jazz trubač, Tom Harrell, nastup treće festivalske večeri, 12. avgusta, a posle tog talentovanog muzičara, koji je i kompozitor i aranžer, najavljen je fusion bend Visions of Nomad, koji kombinuje elemente jazz i klasične muzike, uz neizostavne aboridžinske muzičke instrumente, poput didžeridua. Treće festivalsko veče zatvoriće Darko Rundek sa svojim Apokalipso bendom.

Kao zvijezda završnice Nisvilla, 13. avgusta, najavljen je Rambo Amadeus, a nastupiće iholandska saksofonistkinja Candy Dulfer, koja ponovo dolazi na Nisville povodom specijalne titule koju je dobila – postaje počasna građanka Niša.

Pored bogatog zvaničnog programa, Nisville ima i nekoliko pratećih manifestacija, od kojih je jedna potpuno nova – Međunarodni pozoršini festival, čije se prvo izdanje – od 6. do 13. avgusta, poklapa sa muzičkim programom, a prema koncepciji umetničke direktorke Maje Mitić iz Beograda, biće održano na temu “Ispod ritma čežnje”.

Na prvom Nišville pozorišnom festivalu planirano je učešće trupa iz Italije, SAD, Francuske, Mađarske, Bugarske i Norveške, kao i uličnih teatara iz Niša, Lutkarske scene Pepino, Dah teatra, Pozorišta “Duško Radović”, Cirkusfere, trupe Tri groša, i Dance kompanije Instituta za umjetničku igru iz Beograda.

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

Kralj elektro svinga, Parov Stelar, koji će sa svojim bendom, održati koncert u Hali sportova, 8.

Hala Aleksandar Nikolić, 7-9. april. Novak Đoković predvodiće srpsku tenisku reprezentaciju u

Ušće, 16-20. Avgust. – Muzički program svakoga dana počinje u 18h, a prvi prvi dan festivala (

Ostavi komentar