Zatvori

Noć muzeja

5.0 / 5

Noć muzeja

18
5

14. Noć muzeja održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć.

Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći iste večeri, osim Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

Srbija će sa 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove dati svoj doprinos bogatim programima u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu…

Beograd će u Noći muzeja ponuditi najbogatiji sadržaj – na 65 lokacija, od čega čak 12 premijera. Posetioci će imati priliku da izaberu svoju maršrutu između Viasat History neispričanih priča, moderne umetnosti i savremene kulture, grada sa stilom i vizijom.

Tema ovogocišnje Noći muzeja je Oktobarska revolucija. Ovu 2017. godinu će, bez sumnje, obeležiti 100-godišnjica Oktobarske revolucije. Godina pred nama će nas podstaći na  razmišljanje o velikim i malim, našim i njihovim revolucijama novije istorije. Vek je počeo velikom revolucijom koja je zauvek promenila svet, ali su kroz svih 100 godina naše živote suštinski menjale male revolucije.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika (Južna) Koreja. Zbog toga će svi posetioci  imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu Luvra – Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju.

Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Noći muzeja biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi  mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, u kojoj ona ilustruje roman. Samo u Noći muzeja posetioci će moći da pogledaju izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu, njihovim revolucionarnim učenjima i uticaju koji su izvršili na kulturu 20. veka.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće predstavljena izložba „Taština malih razlika“ Grejsona Perija inspirisana ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka. Šest monumentalnih tapiserija istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku posetioce će dočekati izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada. Kroz eksponate i originalne fotografije biće prikazana uloga žene u jednoj rudarskoj porodici. Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispraćaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene koje su stub njihovih porodica i njihov lični čvrst oslonac, do onih najhrabrijih koje su i same rudarke.

U Domu kulture u Čačku, biće predstavljena izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija. Autor je poznati kostimograf Boris Čakširan a postavka će predstaviti rekonstrukcije odeće i uniformi iz filmova i serija koje su predstavljale istinite istorijske ličnosti građene na činjenicama i fikciji koja potiče od istorijske građe u vremenu političkih previranja, revolucija i prevrata. Posetioci će moći tako da se sretnu sa likovima kao što su Franc Ferdinand i Sofija Čotek, Draga Mašin, Dositej Obradović, grof Vrangel ili princ Rastko Nemanjić.

PROČITAJ I OVO

SLIČNI ČLANCI

Hala Aleksandar Nikolić, 7-9. april. Novak Đoković predvodiće srpsku tenisku reprezentaciju u

Sava centar, 27. april.u 20 i 30 od 28. aprila u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Režija: Marko K

Kralj elektro svinga, Parov Stelar, koji će sa svojim bendom, održati koncert u Hali sportova, 8.

Ostavi komentar