Ni drugi dan nove godine nije prošao a Srbija je već izgubila jednog čoveka kog je volela. Napustio nas je Marko Nikolić. Giga Moravac. Tužnu vest najpre je objavila na svom profilu njegova kćerka Mina. Navela je samo godinu rođenja i godinu smrti. Ovu, novu godinu.

Čovek koga smo pamtili po mnogobrojnim ulogama na televiziji i u filmu (više od 100 snimljenih), svoju popularnost stekao je najpre glumeći u istorijskim dramama i seriji Vuk Karadžić, gde mu je više puta dopao lik Vožda Karađorđa Petrovića, kog je glumio čak i u igranom filmu Šejtanov ratnik. Bolji poznavaoci pamte njegove uloge u još dva istorijska ostvarenja: Prva srpska železnica (TV film u kom je igrao Nikolu Pašića) i seriji Kraj dinastije Obrenovića (gde je igrao Cincar Markovića).

Slavu je stekao zahvaljujući seriji Bolji život gde je igrao lik Gige Moravca, čoveka iz naroda koji pokušava da se snađe u Beogradu i očuva integritet u teškim vremenima.

Marko Nikolić potiče iz Kraljeva, gde je rođen 20. oktobra 1946. Glumu je diplomirao u Beogradu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju (danas FDU). Bio je stalni član ansambla Narodnog pozorišta gotovo pola veka: Od 1970.

Manje je poznato da je ovaj veliki glumac i sjajan kolega, čovek koji nikad nije trpeo nepravdu ni u kom obliku, bio jedan od onih koji su se  1981. godine sa Mišom Janketićem i Žarkom Lauševićem zadesili u „Jatovom“ avionu, koji je pao u ruke otmičara na letu iz Titograda za Beograd.

Marko Nikolić igrao je pre nešto manje od dve godine u seriji Pet, a igrao je i u prvoj sezoni Senki nad Balkanom.

Napustio je ovaj svet lečeći se u gradskoj bolnici Zvezdara u istom danu kad i Ivo Gregurović, poznati hrvatski glumac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share