Oni Tomila, mladi finski glumackoji je svetsku slavu stekao snimajući film Big Game sa Semjuelom L. Džeksonom zvezda je kratkog filma Mališan, poznatog srpskog reditelja Danila Bećkovića.

Snimanje ovog filma prema scenariju proslavljenog Dimitrija Vojinova, koji potpisuje gotovo sva značajnija ostvarenja naše kinematografije u proteklih par godina, počelo je danas u etno selu Amerić kraj Mladenovca.

Za sada,Mališan je kratki film o zombijima, kao metafori promena u savremenom društvu, robovanju lažnim vestima. Kroz film se prati sudbina tinejdžera iz mešovitog braka između Srbina i Finkinje, koji saznaje da je svet zahvatila epidemija zombi virusa i koji se sklanja u zabit u Srbiji kako bi se spasio, ali zbog zavisnosti od društvenih mreža ima želju da – umesto da beži – snimi zombije i snimak okači na mreže.

Ekipa filma Mališan pred novinarima u Mladenovcu

Oni Tomila dao je kratak intervju samo za naš portal.

Kada si snimao Big Game, film za koji je scenario radio Petri Jokiranta, inače tvoj ujak, snimao si film u kom je bilo viđeno da si glavni junak. Kako se sada osećaš? 

Moram priznati da mi je snimanje filma Big Game koji je rađen u Nemačkoj dobrim delom lako palo. U pravu ste, moj ujak je pisao scenario i pisao ga je za mene. A zašto su me Dimitrije i Danilo videli kao glavnog junaka ovog filma morate da pitate njih. Lično – vidim u svemu dobru priču.

Kao mali bio si vunderkind finske filmske industrije. Šta će se desiti kada odrasteš, kada Omi Tomila više ne bude “klinac za kog je pisan scenario jednog dobrog filma”?

To ćemo tek videti. Znam samo da sam ja glumac i da ću ostati glumac, jer je ovo posao koji volim. Trudiću se da snimam što više dobrih filmova, koji će mi pomoći da izgradim i međunarodnu karijeru.

Da li se spremaš za dan kada ćeš iz neke srednje škole otići na dalje akademsko obrazovanje?

Svakako: Već sada se spremam za Pozorišnu akademiju u Helsinkiju i ovo snimanje vidim kao deo tih priprema.

Da li si ikada bio u Srbiji?

Ja nisam bio nikad van Finske sve do snimanja filma Big Game. Kada sam dobio ponudu da snimam film u vašoj zemlji, bilo mi je interesantno da radim tamo gde nikad nisam bio, u zemlji koja je potpuno drugačija od Finske, u kojoj je sve: od prirode, preko običaja i hrane, do ljudi – drugačije od Finske.

Snalaziš li se?

Da, za sada da: Zaista sam fasciniran svime što vidim kod vas. Kažem vam – sve je toliko drugačije od zemlje iz koje dolazim da bi nekome moglo da bude i zastrašujuće.

Film Mališan biće (baš kao i Mali Budo, koji je potpisao isti scenarističko – rediteljski tim) snimljen najpre kao kratki film, koji će biti poslat na sve festivale i emitovan na svim dostupnim platformama. Na pitanje novinara da li će Mališan doživeti i sudbinu da bude snimljen kao dugometražno ostvarenje, odgovor reditelja i scenariste, kao i producenta Marka Paljića (Gargantua Films), bio je uvijen i duhovit:

“Sve zavisi od ritmike raspisivanja konkursa Filmskog centra Srbije”, rekli su unisono uz smeh.

Uz mladog Finca u filmu igraju i Katarina Žutić i Slaviša Čurović.

Interesantno je (i iz toga se može zaključiti da se ipak radi o mnogo ozbiljnijem i zahtevnijem projektu) da režiju akcionih scena potpisuje bugarski filmski umetnik Kalojan Vodeničarov, koji je bio angažovan u Troji, Plaćenicima, Nemogućoj misiji i kultnoj seriji Igre prestola.

A. Bećić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share