Ovo je godina u kojoj se obeležava 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umetnika i autora svih vremena.

Beograd će ovom velikom umetniku odati počast kroz projekat “Film, muzika i nešto između”, koji baca svetlo na  specifičan deo Bergmanovog filmskog univerzuma – njegovo shvatanje muzike.

Poznati švedski kompozitor i muzičar Mati Bije, koji je radio i sa samim Bergmanom, biće gost Beograda i učestvovaće u nizu programa koje sprovodi organizacija Eho animato u saradnji sa partnerima.

PRATITE OVAJ DOGAĐAJ NA FB

U nedelju, 21. oktobra u 20 časova u Beogradskoj filharmoniji, kompozitor i pijanista Mati Bije održaće koncert na prepariranom klaviru.

Muzika koju Bije stvara najviše sličnosti ima sa kompozicijama Debisija i Satija. Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti na blagajni Beogradske filharmonije od ponedeljka 15. oktobra.

U ponedeljak, 22.oktobra u 18.00 u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici će biti prikazan Bergmanov televizijski film “Poslednji uzdah” na kome je Mati Bije radio kao kompozitor.

Nakon filma biće održan okrugli sto “Film, muzika i nešto između”, koji će se baviti razvojem i ulogom muzike u Bergmanovim filmovima, ali i odnosom filma i muzike u savremenoj kinematografiji.

Moderator je Ivan Velisavljević, a u razgovoru učestvuju Mati Bije, kompozitor, Ana Krstajić, kompozitorka, Maša Seničić, dramaturškinja i Igor Stanojević, reditelj.

U utorak, 23. oktobra u 19 časova u Muzeju jugoslovenske kinoteke, u multimedijalnoj sali biće održano scensko čitanje adaptacije Bergmanovog  autobiografskog romana “Najbolje namere” u kome govori o svojim roditeljma i njihovom braku.

 

Scensko čitanje izvešće Bojan Žirović, Katarina Dimitrijević, Marija Opsenica, Željko Maksimović i Katarina Martinović, a autorski tim čine Ana Konstantinović (režija), Tamara Baračkov (adaptacija), Višnja Vujović (koncept prostora) i Marija Kovačina (video rad).

Roman je objavljen u izdanju Geopoetike, kao deo Bergmanove autobiografske trilogije, u prevodu Spase Ratković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share