Završeno je 23. izdanje Sarajevo Film Festivala. Nagradu za najbolji film dobio je Milko Lazarov, bugarski autor ostvarenja Aga. Rođeni Pančevac, reditelj Ognjen Glavonić može da se vrati iz glavnog grada BiH zadovoljan: Njegov film Teret osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu koju je tumačio Leon Lučev. 

Ovaj film je nedavno bio i jedini predstavnik Srbije na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Leon Lučev sinoć je na glavnoj pozornici Sarajevo Film Festivala primio nagradu i zahvalio se prisutnima rečima da mu je uloga koju je tumačio u Teretu – najteža i najzahtevnija do sada u karijeri.
Glavni žiri 23. SFF-a radio je u sastavu Asgar Farhadi, Judita Franković Brdar, Majk Gudridž, Brižit Lakomb i Ana Urušadze.

Oni su odlučili da je rediteljka filma Limunada (koji će biti prikazan i u Smederevu na novoformiranom festivalu) – Ioana Urikaru, obavila najbolje svoj zadatak.

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Mađarica Zofija Samozi za svoje dostignuće u filmu Za jedan dan.

Srbenka, ostvarenje hrvatskog dokumentariste Nebojše Slijepčevića dobilo je nagradu za najbolji dokumentarni film. Nagradu za ljudska prava dobila je turska rediteljka Didem Pekun za svoj dokumentarac Araf. Specijalno priznanje žirija pripalo je Mađaru Laslu Čuji za Devetomesečni rat.

Mađarska filmska škola je na ovom festivalu dobila još jednu nagradu: Srce Sarajeva za studentski film osvojio je Poslednji poziv mađarske autorke Hajni Kis.

Najbolji kratki film Dah potpisao je sarajevski glumac Ermin Bravo (svojevremeno u žiži javnosti zbog veze sa Mirjanom Karanović).

Specijalno priznanje osvojio je film Ledeni bregovi grčke autorke Eirini Vianeli, dok je nagradu za životno delo osvojio turski reditelj Nuri Bilge Džejlan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share