Piše: Mira Ilić

Francois Truffaut je reditelj koji pripada Novom talasu. On zapravo i predstavlja  jednog od osnivača tog takozvanog pokreta, kao i jednog od najznačanijih režisera tog doba.

Film  „400 udaraca“ (Les Quatre Cents Coups, engl. The 400 Blows) je njegov prvi debitanski film, snimljen 1959. godine, koji je stekao status kultnog filma. Priča je inspirisana Trifoovim  detinjstvom, te tako je  velikim delom autobiografski. 

Protagonist i autorov alter ego, čiji lik tumači Jean-Pierre Leaud, je Antoine Doinel, dečak koji, suočen sa neshvaćenjem vlastite porodice i tiranskim odnosom nastavnika u školi, ima sklonost bežanju iz kuće i bavljenju sitnim kriminalom. Radnja prikazuje kako će zbog toga završiti u popravnom domu, gde psihijatar nastoji proniknuti razloge njegovog nezadovoljstva.

Poslednja scena Antoanovog bežanja iz popravnog doma predstavlja i jednu od Trifoovih najboljih scena. Reditelj prikazuje Antoana kako bežeći iz popravnog doma dolazi do obale Atlantskog okeana i zamišljeno gleda u njega. Trifo završnim kadrom daje jasnu naznaku da se Antoanov problem tu ne završava, naprotiv on tek počinje.

Film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu 1959. nagrađen za najbolju režiju. Uz to, nominovan je i za Oskara u kategoriji najboljeg izvornog scenarija.

Truffaut je nekoliko godina kasnije odlučio nastaviti pratiti život Antoinea Doinela, tako da je  „400 udaraca“  prvi od pet serijala.

1959; Drama; 1h 39m

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share