22 – 29. oktobar 2017. godine

Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine će se odvijati pod sloganom „Ključ je u knjigama“. Očekuje se učešće blizu 500 direktnih izlagača, od kojih će više od 50 izlagača biti iz inostranstva.

Ovogodišnji slogan podseća na univerzalnu vrednost literature i značaj književnog stvaralaštva za formiranje estetskih vrednosti kakvima čovečanstvo teži. Na najreprezentativnijem Sajmu knjiga u regionu, na više od 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci.

Premijerno će biti predstavljena književna izdanja, a publika će moći da prisustvuje brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, stvaralaštvu, izdavaštvu i značaju knjige u vremenu u kome živimo. Kao i svake godine, učesnici manifestacije prisustvovaće obeležavanju značajnih jubileja.

Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po tradicionalno najpovoljnijim cenama, obnove svoje privatne zbirke knjiga.

Zemlja počasni gost – Književnost na nemačkom jeziku – 4 zemlje 1 jezik (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn).  U fokusu 62. Beogradskog sajma knjiga biće savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstaviće se zemlje nemačkog govornog područja – Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega će beogradska publika imati čast da joj se premijerno predstavi čak 350 naslova. Karl Markus Gaus, Herta Miler, Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer.

Program 4 ZEMLJE 1 JEZIK usredsrediće se, između ostalog, na vezu između glasova, zvukova i jezika, na pisce koji stvaraju koristeći različite registre jezika, one koji povezuju muziku i jezik, te one koji pišu na dva ili više jezika. Kroz diskusije na temu prevođenja nemačke literature, govoriće se o vezama i susretima različitih kultura, te o tome kako književnost gradi mostove među zemljama. Posebna specifičnost programa zajedničkog nastupa četiri zemlje nemačkog govornog područja na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, jeste predstavljanje kreativnog stvaralaštva za decu i omladinu na nemačkom jeziku kroz zabavan i poučan program za najmlađe čitaoce – seriju interaktivnih kreativnih radionica, čitalačkih klubova, predavanja, stvaralačkih seminara, igraonica i performansa.

Pored zemalja počasnih gostiju na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4. Gosti iz inostranstva Među brojnim inostranim gostima, piscima, prevodiocima, izdavačima, koji će na ovogodišnjem sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima književnosti u Srbiji, pored ostalih, biće i Jevgenij Vodolazkin, Marsel Bajer, Angela Rihter, Gabrijela Šubert, Robert Hodel, Ala Tatarenko…

Radno vreme 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga: 22. 10. (nedelja), 27.10. (petak), 28.10. (subota) i 29. 10. (nedelja) –  od 10 do 21 sat;  23. 10. (ponedeljak), 24.10. (utorak), 25.10. (sreda) i 26.10. (četvrtak) – od 10 do 20 časova Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za svevreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 100 dinara (po započetom satu). Školski dan na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 26. oktobra 2017. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i pedavačima. Ponedeljak i utorak, 23. i 24. oktobar 2017. godine su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share