Dobar film gotovo uvek predstavlja jedan naročiti svet za sebe, sa sopstvenim pravilima, estetikom, svojom filozofijom, a ponekada i svojim naučnim zakonima, uključujući i sopstveno vreme, koje se drugačije „ponaša“ od vremena van tog sveta. To može biti slučaj i sa drugim narativnim formama – književnim delom, stripovima, pozorišnom predstavom ili kompjuterskom igrom, ali ponajpre je to odlika dobrog filma.

Začarani svet filma „A Cure For Wellness“ (najpribližniji prevod naslova bio bi „Lek za ozdravljenje od zdravstva“) duguje ponešto kredita značajnim prethodnicima u književnosti i filmu, ali upravo vrlo dosledna posebnost, u prvom redu estetska, čini ovaj film veoma uspelim delom. Većina kritičara povlači lako primetnu paralelu sa filmom Martina Scorsesea „Shutter Island“. Iako je sličnost neosporna, „A Cure For Wellness“ ima veću filozofsku dubinu, koja potiče pre svega od upadljive veze sa kapitalnim delom Tomasa Mana „Čarobni breg“. Radnja filma, kao i u Manovom romanu, smeštena je u švajcarske Alpe, a misteriozna bolest od koje se leče pacijenti sanatorijuma Dr Volmera (Jason Isaacs) podjednako je opšta bolest naše civilizacije kao ona koja polako nagriza junake „Čarobnog brega“. I, za razliku od filma Shutter Island, a dodatnu sličnost sa „Čarobnim bregom“, bolesnici u filmu Gore Verbinskog naoko su slobodni da odu kada god žele, ali ih začaranost drži vezane za srednjovekovni gotski zamak na vrhu brda.

Vizuelna raskoš ovog filma mogla bi biti dovoljan razlog da potrošite 138 minuta svog vremena na njega. Mada pojedini kadrovi neodoljivo podsećaju na „Grand Budapest Hotel“ ili TV seriju Fringe, jedan od glavnih kvaliteta ovog ostvarenja je upravo prelepa filmska fotografija.

Zaplet je zasnovan na misteriji kao snažnom motivacionom elementu. Glavni junak, mladi berzanski stručnjak Lockhart (Dane DeHaan) vođen je isprva naređenjima i ucenama da dovede odbeglog čelnika korporacije za koju radi, a kada ta prvobitna misija izgubi snagu pred zlokobnošću mesta u kom se našao, dalje ga vodi osnovna odlika klasičnog tragičnog junaka – želja da sazna istinu, makar po cenu samouništenja. Odgovori koje pronalazi kreću se u sferi trilera, koji na momente prelazi u područje fantastike, ali i pored brojnih motiva karakterističnih za gotski roman, ne pretvara se u horor. Kobni naučni eksperiment započet u ranom 19. veku još uvek traje i čini zamak Dr Volmera zamađijanim poput ostrva čarobnice Kirke u „Odiseji“.

Ovaj film nije stigao u srpske bioskope ni na ovdašnje festivale. Srazmerno teško je pronaći kvalitetnu kopiju i na internetu, pa je zainteresovani čitalac prinuđen da potraži isti na plaćenim servisima poput Netflixa.

Režiser: Gore Verbinski

Zemlja proizvodnje: SAD

Godina : 2017.

Žanr: Triler, Fantastika, Misterija

Uloge: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth

Ocena: 4,5

 Vladimir Krakov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

23 Shares
Share23
Tweet
Pin
Share
Share