Autor: Dejvid Badijel; Izdavač: Propolis Books

Agencija za roditelje, Dejvida Badijela, engleskog autora kog već zovu naslednikom Dejvida Valijamsa je vragolasta, humoristična, smešna do suza i očaravajuće iskrena priča o dečaku koji žudi da zameni svoju porodicu, jer postojećoj zamera mnogo toga. Ali – pazi šta želiš, mogu želje i da ti se ostvare.

Miki Benet ima devet godina i ima listu stvari koje zamera svojim roditeljima: što nisu kul, što su siromašni, umorni, strogi, zahtevni i bolji prema njegovim sestrama.

Pet dana pre desetog rođendana, Miki se posvađao sa porodicom. Zalupio vrata sobe ponavljajući da bi želeo da ima druge roditelje.

Iznenada se pojavljuje tajanstveno svetlo i otvaraju se vrata sveta u kom je moguće birati i isprobavati roditelje. I vraćati ih ako si nezadovoljan. Sveta u kojem postoji Agencija za roditelje. Miki isprobava pet parova roditelja, ispunjavajući zahteve sa svog spiska. Tako je u jednom momentu bio i slavan i bogat i najvoljeniji, doživljavajući sve za šta je mislio da mu je važno.

Dejvid Badijel (1964) je engleski stendap komičar, te-ve voditelj, scenarista i pisac. Piše i za odrasle, a Agencija za roditelje je njegov prvi dečji roman, koji je odmah po objavljivanju osvojio Roald Dal nagradu (izuzetno značajna nagrada za humorističku dečju književnost). Strastveni je ljubitelj fudbala i autor nezvanične himne svetskih i evropskih fudbalskih kupova. Sa Dejvidom Valijamsom radio je još na seriji Little Britain, koja ih je obojicu proslavila i možda je ta saradnja doprinela da obojica razviju sličan smisao za humor, deci tako pitak i blizak.

A kako je do romana uopšte došlo? Badijel je počeo kao pisac za odrasle i napisao je četiri romana. Nije očekivao da će ikada pisati za decu. A onda je jednog dana otišao sa porodicom na obilazak studija u kome se snimao Hari Poter i tada je Ezra upitao oca: ,,Tata? Zašto Hari nije pobegao od Darslijevih i potražio bolje roditelje?“ Rekao je sinu da ne zna, ali da ideja zvuči dobro.

Znao je da ako si pisac možeš da pišeš o bilo čemu. Ideja diktira formu. Ideja rođena u dečjoj glavi, sa svim fantastičnim mogućnostima, prezentovana na briljantan magijski način koji poseduju samo deca – mogla je da bude pretočena samo u dečji roman.

Komedijaši su, po prirodi stvari, više nego ostali sposobni da zadrže dete u sebi. Drugim rečima, kaže Badijel, plaćen sam za to da budem detinjast. Princip pisanja za decu je isti – ne može se pisati drukčije nego najozbiljnije što umete. I slušajte da li se devetogodišnjak smeje. Ako se smeje – uspeli ste. I Badijel je uspeo, jer se deca grohotom smeju uz Agenciju za roditelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share