Film Pedra Almodovara „Bol i slava“, posle premijernih projekcija na letnjim festivalima, započinje bioskopski život od 24. oktobra.

Glavnu ulogu tumači Antonio Banderas, koji igra lik Salvadora Maljoa, čoveka kog psihičke i fizičke tegobe sprečavaju da radi ono što najviše voli – da snima filmove.

U svojoj izolovanosti on se vraća u prošlost i preispituje izbore koje je napravio.

Kroz ovu intimnu dramu prepliću se tri različita razdoblja u njegovom životu: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji; doživljaj prve želje; boravak u Madridu tokom sedamdesetih gde pronalazi i gubi prvu veliku ljubav; otkrivanje kinematografije; i sadašnjost prepuna praznine. Pisanje sada postaje njegova jedina terapija kroz koju će pokušati da nađe svoj spas.

„Bol i slava“ je, sasvim nenamerno, postao treći deo spontano stvorene trilogije kojoj su bile potrebne trideset dve godine da bude završena.

Prva dva dela su Law of Desire i Bad Education.

U sva tri ostvarenja glavni junaci su muški likovi koji se bave filmskom režijom i tri kinematografske fikcije su stubovi priča, ali način na koji se ogledaju u stvarnosti, razlikuje se u svakom od njih.

„Bol i slava“ otkriva dve ljubavne priče koje su ostavile veliki trag na glavnog junaka, dve priče određene vremenom i sudbinom koje se jedino mogu rešiti u fikciji.

„Kroz film pratimo Salvadora kroz detinjstvo, zrelo doba do momenta kada ga zatičemo izolovanog, depresivnog, žrtvu raznih bolesti, odsečenog od sveta i iz filma“, kaže Almodovar i dodaje:

„Poistovećujem se sa svim epohama, znam mesta i osećaje kroz koje lik prolazi. U početku sam sebe uzeo kao referencu, ali kada jednom počnete da pišete, fikcija postavlja svoja pravila i udaljava se od porekla. Stvarnost mi pruža prve redove, ostalo moram da izmislim. Barem, to je igra koju volim da igram“.

Izvor: Blic
Foto: Promo

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 Shares
Share11
Tweet
Pin
Share
Share