„Rat“ za Nušićijadu, jedan od najveselijih festivala u našoj zemlji, se nastavlja. Nušićijada je brend od koga se ne odustaje tako lako!

Najpre je, da podsetimo, pre devet godina, udruženje građana KudeS obnovilo nekada važan, uvek nasmejan, festival u Ivanjici. I sve je bilo sjajno do prošle godine, kada je Opština Ivanjica odlučila da od prvoklasnog kulturnog događaja napravi – prvoklasan vašar.

ZA SVE SU KRIVE PARE

U prilog ovoj tvrdnji ide i raspored događaja na festivalu koji nosi ime najvećeg srpskog komediografa, a na kom su glavni događaji – koncerti aktuelnih zvezda koje nemaju nikakve veze s pozorištem, komedijom i satirom.

Udruženje KudeS rešilo je da se ne preda tako lako i prošle subote na Dorćolu predstavilo svoju nameru da organizuje „devetu a prvu, prognanu a slobodnu Nušićijadu“.

Koliko je ova odluka zabolela nadležne u lokalnoj samoupravi – govori i podatak da su odmah posle okupljanja u Dorćol placu – kultnom beogradskom okupljalištu, izdali saopštenje za medije  u kom su pljuckali u dalj po Kudesu i najavljivali kako će Nušićijada u njihovoj organizaciji biti nešto super.

U isto vreme, „podsetili su“ da je KudeS isključen zato što je navodno – nenamenski trošilo pare za festival. Zaboravili su da podsete da su za ovogodišnji hepening u Ivanjici potrošili više nego duplo veća sredstva od svojih prethodnika.

Kako i ne bi? Znate li koliko košta Željko J. ili Lexington bend???

ALTERNATIVA JE ZAKON

Kako bilo, danas od 18 časova u mestu nadomak Ivanjice simboličnog naziva i simbolične istorije – Bedinoj Varoši, lokalitet Palibrčki grob, organizuje se drugi događaj u okviru Nušićijade 2018 – najavljuju iz Udruženja građana KudeS.

Program drugog dela ove alternativne (ili je bolje reći prave?), prognane a slobodne, prve a devete Nušićijade, nakon otvaranja, rezervisan je satiričare i humoriste Zorana Kesića, ekipu redakcije Njuz.net i Dragoljuba Dražu Petrovića, koji su i ovog puta „Ipak viđeni za Ivanjicu“.

Stihovi i priče Marka Šelića Marčela i „Napet šou“ prethodiće ostvarenju Reflektor teatra, predstavi Smrt fašizmu – O Ribarima i Slobodi, dokumentarnoj predstavi o sećanju na Ivu Lolu i porodicu Ribar.

Za koncept i režiju ove predstave zaslužna je Milena Minja Bogavac, dok će je izvesti glumci Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

U nastavku večeri Dragoljub Đuričić i bubnjari izvešće koncert za publiku, ali i sa publikom.

Priču o nasmejanom čoveku u interpretaciji Milana Laneta Gutovića nastaviće Sergej Trifunović muzičko-scenskim nastupom.

Završetak programa rezervisan je za kvintet sastav Luz Azul i zvuke bosanove i latino muzike.

I CORAX I PETRIČIĆ

Paralelno sa programom slobodne Nušićijade posetioci će moći da vide i izložbu Novog optimizma „Karikature od naših života“ sastavljenu od radova Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića.

Za najmlađe nušićevce rezervisan je dečji kutak.

Festivalska lokacija nalazi se sedam kilometara od centra Ivanjice, na putu prema Sjenici. Parking je obezbeđen na lokalitetu „Palibački grob“, gde će moći da se dobiju dalje instrukcije i informacije o prilasku lokaciji, i gde će funkcionisati taksi služba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

22 Shares
Share22
Tweet
Pin
Share
Share