Tokom poslednje festivalske večeri 22. Pančevačkog Jazz Festivala održaće 2. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće tri muzička sastava: MING kvartet iz Srbije, američki Charles Tolliver Quintet, i Paolo Fresu Trio iz Italije.

MING kvartet iz Srbije nastupiće na otvaranju večeri u 20h. Sastav je osnovan prošle godine, a ovaj akronim označava inicijale njegovih članica (Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić, Gorica Šutić).

Koncept džez standarda u novim i originalnim aranžmanima okosnica je čitave istorije džeza, te naročito klupskih svirki i džem sešna, no MING kvartet ovom poduhvatu pristupa sa studioznošću karakterističnom za ambiciozne autorske projekte.

Američki veteran Charles Tolliver, jedan od najcenjenijih trubača iz zlatne ere džeza, u 21:15 će sa svojim kvintetom obeležiti 50-ogodišnjicu izdavanja svog diskografskog prvenca „Paper Man“.

Na tragu tadašnje Blue Note estetike i pod snažnim uticajem Freddieja Hubbarda, ovaj je trubač snimio vrhunsko delo koje je verodostojno reprezentovalo hard-bap eru.

Bilo da se radi o izdavačkom poduhvatu sa Strata-East Records sedamdesetih ili izvođenju muzike za big bendove koje mu je 2007. godine donelo i nominaciju za Gremi, Tolliver je tokom godina dosledno pratio svoju autorsku i bendlidersku viziju.

Pedesetogodišnjicu debi albuma ovaj muzičar obeležava nizom koncerata na kojima izvodi originalan repertoar s ovog izdanja, te će ovom prilikom omogućiti i publici u Pančevu da doživi delić slavne džez istorije.

Festival će u 22:45 zatvoriti slavni italijanski trubač Paolo Fresu, koncertom sa svojim triom.

Paolo Fresu Dino Rubino Marco Bardoscia ph © Roberto Cifarelli

Njegov muzički put u dobroj meri su obeležila poređenja sa dve legende američkog i svetskog džeza – Milesom Davisom i Chatom Bakerom.

Paolo Fresu nije samo muzički reinkarnirao najbolje momente njihovog sviračkog stila, već je tokom više od tri decenije karijere plenio i scenskom harizmom, stilom, delikatnom pojavnošću kakvu je istorija džeza zabeležila upravo kod Cheta Bakera.

Na albumu “Tempo di Chet”, Fresu kombinuje neke od najpoznatijih kompozicija američkog trubača sa originalnim autorskim pesmama, vraćajući nas u zvučni svet pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Foto: KCP promo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 Shares
Share2
Tweet
Pin
Share
Share