VI Festival fantastične književnosti Art-Anima održaće se od 30. maja do 02. juna u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15) i 03. juna u Svečanoj sali Opštine Vračar (Njegoševa 77).

Festival koji se istovremeno bavi promovisanjem kulture čitanja i razgovorom o širem značaju književnih dela pisanih u ključu fantastike, okupiće gotovo četrdeset učesnika, među kojima su neki od najznačajnijih teoretičara književnosti, kritičara, urednika, izdavača i pisaca fantastike.

Posetioci Festivala biće u prilici da se upoznaju sa likom i delom ovogodišnjeg dobitnika Man Buker nagrade i majstorom kratke priče, Džordžom Sondersom, uticajnim piscem fantastike Tomasom Ligotijem, strip albumom Providens kultnog britanskog autora Alana Mura.

Pored autora iz anglosfere, tokom Festivala biće predstavljena i dela autora koji dolaze izvan engleskog govornog područja.

Tako će na Festivalu biti premijerno predstavljeno srpsko izdanje romana Krug japanskog pisca Kođija Suzukija prema kome je snimljen istoimeni kultni horor film. Takođe, biće predstavljen prvi od tri dela romana Led, koji predstavlja monumentalno ostvarenje jednog od najpoznatijih poljskih SF pisaca današnjice, Jaceka Dukaja.

Od dela domaćih pisaca, na Festivalu će biti predstavljene knjige dvojice doajena fantastične književnosti Gorana Skrobonje (roman Proročanstvo Korota) i Ilije Bakića (zbirka Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe).

Poseban segment biće posvećen veštini uspešnog pripovedanja i građenju kvalitetne priče. A o ovoj temi govoriće pisac Oto Oltvanji i poznati TV voditelj Galeb Nikačević.

Tokom Festivala premijerno će biti predstavljen novi, 6. broj časopisa Književna fantastika.

Nakon Zorana Živkovića, Gorana Skrobonje, Žike Bogdanovića, Ilije Bakića i Save Damjanova, nagrada „Art-Anima“ koja se svake godine dodeljuje za doprinos popularizaciji fantastike, biće uručena slavisti, filologu i uredniku dr Dejanu Ajdačiću.

Iako je ostavio trag na više polja, slovenska fantastika se kod ovog autora izdvaja kao polje misije po više osnova.

Kao istraživač, Ajdačić je autor studija o mitologiji i demonologiji u književnoj fantastici, o naučnoj fantastici uključujući i kiberfantastiku i futurofantastiku, kao i o pojedinačnim delima i autorima slovenske i srpske fantastike.

Predavao je o srpskoj fantastici u okviru lekcija o istoriji srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Kijevu (2003-2018) i u ciklusu tribina Fantastica Slavica u Kijevu (2012-2013). Autor je 14 autorskih predavanja o stranim piscima u ciklusu „Slovenska i srpska književna fantastika“ u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu (2019).

Festival zatvaraju tri zanimljiva i neobična predavanja. Dr Nataša Tučev sa Filozofskog fakulteta u Nišu održaće predavanje o pripoveci E. M. Forstera „The Machine Stops“ (1909) u kojoj je predviđena pojava Interneta.

Dr Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj, govoriće o sprezi naučno-fantastične književnosti i medicine, a sociolog i etnolog mr Danilo Trbojević izneće najnovija otkrića sa terena o motivu vampira u verovanjima srpskog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

53 Shares
Share53
Tweet
Pin
Share
Share