Ašikovanje. Turska reč. Zapatila se kod nas od davnina. Ljubavisanje nekome možda lepše zvuči. A nekome rogobatnije.

Kako se „ašikuje“ u Beogradskoj filharmoniji, publika će čuti u petak 26. oktobra pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina (Kolarac, 20č).

Ljubav na bezbroj načina tema je ciklusa Ašikovanje, a sa Filharmonijom prvi put nastupa mlada holandska zvezda Simone Lamzma, violinistkinja čiji snimci obaraju rekorde na Jutjubu.

Prvi u nizu ljubavnih koncerata počinje – intrigom! Zašto je Stenli Kjubrik odabrao da baš Fidelio bude lozinka za ulazak na tajni bal u svom poslednjem remek-delu Širom zatvorenih očiju, publici će biti jasnije nakon izvođenje Betovenove uvertire.

Pored toga što nosi naziv njegove jedine opere, Fidelio je ime koje preuzima ženska junakinja prerušivši se u čuvara da bi spasila muža iz političkog zatvora.

Bartokov Violinski koncert je testament kompozitorove lјubavi prema mladoj violinistkinji Štefi Gejer kojoj je delo posvećeno, sa stavovima koji portretišu njene osobine. 

Beogradska publika će „u njenoj ulozi“ slušati sjajnu SimonLamzmu, koja u svojoj biografiji već ima zabeležene nastupe sa najbolјim svetskim orkestrima. 

Njeno dirljivo izvođenje muzike iz filma Šindlerova lista koje ste videli i u ovom tekstu, preslušalo je gotovo 13 miliona ljudi.

 

Drugi deo koncerta predstavlja Veberovu uvertiru Eurijantu  i lјubavni četvorougao prepun intriga, dok program zaokružuje Štrausov Kavalјer s ružom koji donosi priču o lјubavi između zrele žene i mlađeg muškarca. Radoznala publika koja bi želela da „ašikuje“ sa Filharmonijom, može kupiti ulaznice za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share