Bioskop Balkan, kultno kulturno mesto Beograda koje se od pre izvesnog vremena nalazi u vlasništvu Fondacije Saša Marčeta, još uvek je pod rekonstrukcijom. Ipak to nije sprečilo kreativne ljude ove fondacije da vrata Balkana otvore za Balkansko arhitektonsko bijenale.

 

Ovu važnu manifestaciju večeras će otvoriti ministar kulture u Vladi Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, a gostima će se obratiti i Marko Stojanović, direktor Bijenala, dr Sonja Radović Jelovac, komesarka reprezentacije Crne Gore, zemlje domaćina Bijenala, kao i sam Saša Marčeta, predsednik Upravnog odbora Fondacije.

Arhitektonsko bijenale se odvija pod sloganom (De)kodiranje Balkana 2019 uz raznovrsniji program i od ove godine ima zemlju domaćina.

Događaju će između ostalih prisustvovati ambasadori iz zemalja regiona, predstavnici Vlade Republike Srbije, gosti iz inostranstva kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Beograda.

U sklopu ovogodišnjeg Bijenala održaće se nekolicina paralelnih događaja:

Međunarodna arhitektonska i dizajnerska izložba od 14.-21. novembra, na kojoj će biti predstavljeno preko 220 projekata i unikatnih komada nameštaja kategorijama urbani dizajn, arhitektura, neizvedeni projekti i interijer;

Međunarodna naučna konferencija (DE)KODIRANJE BALKANA od 15.-17. novembra na Arhitektonskom fakultetu, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnike i tehnološkog razvoja R. Srbije i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Međunarodnog udruženja urbanih planera;

Stručna predavanja i panel diskusije u okviru arhitektonsko-dizajnerske izložbe, koja će se održati u Bioskopu Balkan.

U okviru Bijenala 2019. održaće se i dva kulturno-umetnička događaja: stručna izložba „100 godina BAUHAUSA“, u Galeriji „Progres“ u partnerstvu sa galerijom „Štab“ i manifestacija „Dani arhitektonskog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci na kojoj će biti prikazani dokumentarni i igrani filmovi na temu arhitekture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

63 Shares
Share63
Tweet
Pin
Share
Share