Kada u vreme opšte destrukcije i erozije kvaliteta, koja se izrazito vidi u teatarskoj produkciji, rešite da organizujete festival nezavisnih profesionalnih produkcija, to može da znači dve stvari: Ili da veoma volite teatar, ili da ste ludo hrabri.

Uistinu, može da znači i jedno i drugo.

Kragujevac ima takve ljude. I oni organizuju BAŠTeAtar Festival, koji je pre par dana završen dodelom nagrada učesnicima.

Da pređemo na one novinarske, povremeno dosadne podatke: Na drugom BAŠTeAtar Festivalu koji je održan od 1. do 5. avgusta u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu i bašti Doma omladine Kragujevac, publika je imala priliku da vidi pet predstava.

Za najbolju predstavu, koja je dobila Grand Prix Slavica Slaja Urošević, proglašena je predstava „Ovde je lepo, sečem drva i jedem pasulj“.

Predstava je rađena u koprodukciji FDU-FIST: beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti i sarajevskog Festivala internacionalnog studentskog teatra.

Ova predstava osvojila je još tri nagrade: za najbolju režiju (Milja Mazarak) za najbolju žensku ulogu (Jelena Simić) i za najbolju mušku ulogu (Filip Hajduković).

Nagrada za najbolji vizuelni identitet dodeljena je predstavi „Laura, molim te”, dok je specijalna nagrada za muziku dodeljena Branku Džinoviću za predstavu „Not the Right Leg”.

Članovi žirija Miloš Đorđević (glumac), Petar Mihailović (dramaturg) i Jug Đorđević (reditelj)  doneli su sve odluke jednoglasno, a organizatori su već krenuli u pripreme za treće izdanje BAŠTeAtar Festa.

E, sad, uistinu, dva izdanja jednog u suštini „indi“ festivala je premalo da bi se dao konačan sud o kvalitetu i perspektivi ove pozorišne manifestacije.

Za dugotrajan i dobar festival potrebno je mnogo više od novca iz budžeta i početne ideje popularno nazvane „projekat“.

Za pravi i uspešan festival potrebna je pre svega bezmerna ljubav i upornost onih koji su uključeni u realizaciju festivala od prvog do poslednjeg festivala.

I to je nešto što, prema dosadašnjim pokazateljima, ekipa okupljena oko BAŠTeAtar Festa – ima. I gotovo sa sigurnošću možemo reći da smo uvereni da će šumadijska tvrdoglavost i veliko srce pomoći ovom festivalu da raste i poraste. I zato se nadamo da će sledeće godine, posle petodnevnog druženja sa profesionalnim „off“ produkcijama biti lakše i jednostavnije napisati da je „BAŠTeAtar Fest opravdao očekivanja“.

Zoran Vulović 
FOTO: BAŠTeAtar Fest

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

67 Shares
Share67
Tweet
Pin
Share
Share