Beograd je doživeo četiri izvođenja „bebeće simfonije“. Ako mislite da takva simfonija ne postoji – grdno se varate!

Pogađate: Beogradska filharmonija novu sezonu je počela na do danas na ovim prostorima neviđen način: sa četiri besplatna koncerta za bebe!

KARTE NAPROSTO PLANULE

Interesovanje žitelja glavnog grada, roditelja najmlađih stanovnika prestonice bilo je fascinantno: Iako su koncerti bili besplatni, bilo je neophodno obezbediti karte, zbog specifičnog prostora u sali Beogradske filharmonije.

Za prvi koncert karte su „planule“ samo 15 minuta nakon objavljivanja originalne ideje na društvenim mrežama. Ništa drugačije nije bilo ni za drugi koncert, pa su beogradski filharmoničari morali da organizuju još dva termina za najmlađe.

VREDELO JE!

Umesto jednog kako je planirano, orkestar je održao četiri besplatna koncerta i tako uveo mališane u svet klasične muzike, pre nego što su mnogi od njih napravili svoje prve korake.

Već je hol Beogradske filharmonije izgledao sasvim drugačije jer je bio pretvoren u “parking” za brojna kolica, a Sala Filharmonije u muzičku igraonicu.

Na šarenim strunjačama ispred orkestra, bebe su mogle slobodno da uživaju u muzici kroz igru.

Druge su u naručju roditelja bile udobno smeštene u stolicama, a neke su spokojno dremale.

Najmlađi posetilac je bio Stefan koji ima samo 23 dana, a već je uspeo da čuje Beogradsku filharmoniju.

Orkestar je izveo Simfoniju uspavanki i dokazao da i najmlađoj deci prija klasična muzika ako se prezentuje na adekvatan način, a bebe su nagradile muzičare živahnim aplauzima i pesmom.

Filharmoničari ne kriju da su ovo bili najlepši koncerti u njihovim karijerama i raduju se novim terminima za druženje sa bebama u januaru i aprilu, uz obećanje da će koncertnih termina biti još više.

Pristup kojim su naši filharmoničari ušli u novu sezonu podseća na metod Edvina E. Gordona, američkog istraživača, koji je svojevremeno u Filharmoniji poljskog grada Lođa organizovao koncerte za decu starosti do 3 godine: Mališanima je bilo dozvoljeno da uz kontrolu roditelja ili tutora (muzičara) dodirnu instrumente i pokušaju da proizvedu zvuk na njima.

(FOTO: Marko Đoković)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share