Na 53. Bitefu koji će ove godine početi 17. septembra, a završiti se 26. septembra, učestvovaće prošlogodišnji dobitnici gran-pri nagrade festivala, „Mire Trailović“ – umetnički kolektiv Rimini protokol.

Njihov novi projekat, Beograd na daljinski, publika će na engleskom i našem jeziku moći da gleda svakog dana u dva termina: od 11 i od 17 časova.

Koncept predstave potpisuje Štefan Kegi, a režiju Anton Roze. Prvo izvođenje je zakazano za dan Prologa, najviše zbog toga što se u njemu prepliću zlatne niti glavnog programa, umetnička i tematska.

Na formalnom planu, projekat je potpuno imerzivan jer se u njemu publika ne utapa u scensku situaciju već je, u nedostatku izvođača, sama stvara, prateći uputstva iz slušalica.

Rimini protokol, grupa poznata po tome da tehnologiju instrumentalizuje u cilju stvaranja jedinstvenog pozorišnog izraza, ovoga puta kreira predstavu na otvorenom pod generičkim nazivom Remote X, koju uvek prilagođava gradu u kome se izvodi.

Uprkos upotrebi visoke tehnologije, ovde se zapravo radi o jednom nežnom pozivu na solidarnost. Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, o ovoj predstavi kaže:

„Vrlo pametan tekst iz slušalica nas navodi da razmišljamo o tome da li znamo grad u kom živimo, da li se bolje osećamo u grupi ili van nje, kako se osećamo u zajednici, da li kroz život idemo sami ili nas vodi neki nadređeni mehanizam.“

Dakle, u tematskom smislu, Beograd na daljinski se potpuno naslanja na slogan festivala „Počnimo ljubav iz početka“, jer istražuje mehanizme funkcionisanja našeg društva i istražuje alternativne pristupe svetu koji nas okružuje.

Početna lokacija za izvođenje predstave Beograd na daljinski je Aleja velikana na Novom groblju u Beogradu, da bi se publika potom, vođena instrukcijama, kretala od jedne do druge gradske lokacije (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Tašmajdan, zgrada nekadašnjeg Doma sindikata) i završila svoju avanturu na krovu zgrade u centru Beograda.

Predstavu je moguće pratiti i na srpskom i na engleskom jeziku, te je potrebno naglasiti željeni jezik pri rezervaciji i kupovini ulaznica.

Ove godine, na 53. Bitefu će u okviru glavnog programa biti prikazano 12 predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike. U bogatoj festivalskoj ponudi, publika će imati priliku da vidi predstave velikih zvezda evropskog pozorišta kao što su Štefan Kegi, Milo Rau i Tomas Ostermajer koje beogradska publika već dobro poznaje, ali i nekih manje poznatih imena kao što su nigerijski koreograf Kuduz Onikeku i Lusijana Lara iz Brazila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

37 Shares
Share37
Tweet
Pin
Share
Share