Ovu vest ste čuli, ali da i mi objavimo: Na sinoć zatvorenim 53. Filmskim susretima u Nišu, Miloš Biković dobio je nagradu Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje.

Njemu je pripala nagrada za ulogu u filmu „Južni Vetar“ Miloša Avramovića, ostvarenju koje je na ovogodišnjem festivalu osvojilo četiri nagrade.

Biković zbog snimanja u Rusiji nije mogao da prisustvuje uručenju nagrade, ali se preko video-bima zahvalio publici i žiriju.

TEŽAK POSAO ZA ŽIRI

Ana Sofrenović, Bojana Maljević i Tihomir Stanić odlučivali su ove godine o nagradama 53. Filmskih susreta:

Radovan Vujović (Izgrednici) osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu „Car Konstantin“.

Nagradu „Carica Teodora“ je, za ulogu u istom filmu, osvojila Marta Bjelica.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Mladen Sovilj, a za izuzetnu žensku ulogu Marija Pikić.

Najbolji debitant ovogodišnjeg festivala je Luka Grbić (Južni vetar).

Olga Odanović i Miodrag Radonjić su najbolji epizodisti ovog festivala, dok su specijalne nagrade dobili Sebastijan Kavaca, Faketa Salihbegović Avdagić i Emir Hadžihafizbegović.

MANDA ZA ŽIKU

Nagradu Milorad Mandić Manda (koja se dodeljuje za najbolje ostvarenu komičnu ulogu) osvojio je ove godine Srđan Žika Todorović – Mandin kolega sa klase.

Da ne bi bilo kako „Gle“ samo kritikuje, da skrenemo pažnju javnosti da je ovu nagradu prošle godine inicirao Radoš Bajić i njegova producentska kuća, nakon što je legendarni Manda iznenada umro.

To samo dokazuje da je Radoš Bajić kvalitetan producent i da ume da prepozna one koji imaju značaj za srpski film i pozorište.

Žika Todorović dobio je nagradu za sjajne uloge u filmovima „Prokleti pas“ i „Južni vetar“.

„Nikada ne držim govore. Hteo sam samo da kažem da mi je velika čast što sam primio ovu nagradu“, rekao je Žika:

„Manda nije bio komičar, on je bio glumčina. Ja sam sa Mandom bio na klasi četiri godine, delili smo i dobro i zlo i za njega me vezuju neke neizbrisive uspomene koje će nadam se ostati večno u mom malom mozgu“, zaključio je Todorović.

Niška tvrđava sinoć je simbolično „vraćena“ u ruke gradskih vlasti. Sledeće godine opet će poslednjeg vikenda u avgustu, sa nje odjeknuti „Kolege glumci, tvrđava je naša!“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share