Svaki put kada bilo koji srpski film osvoji nagradu u inostranstvu, bude vam drago. Naša kinematografija je mala, ali pokazuje zube već više decenija.

Međutim, kada se to desi sa animiranim filmom iz naše zemlje – iznenađenje je još veće. Valjda zato što mediji o animiranim filmovima i ne bruje toliko koliko bi trebalo.

Za to uvek ima razloga: Pravi dokaz je kratki animirani film The Blink Animation studija Vojina Vasovića, Bio dvaput jedan kralj (Twice Upon a Time).

Ovo maestralno ostvarenje osvojilo je nagradu za najbolji animirani film na „Short To The Point“ festivalu kratkog filma u Rumuniji.

Sjajno, zar ne?

Još sjajnije je to što je ovo dvadeseta (da, dobro ste pročitali – 20.) nagrada koju je ovaj film osvojio u 2018. godini, a ukupno 50. za Blink Animation.

Bio dvaput jedan kralj je bajka za sve generacije o kralju sa podeljenom ličnošću, podeljenim vremenom i podeljenim ekranom.

Ovo je priča o dvojnoj prirodi kralja i stvari: Jedna polovina kralja je okrtuni, varvarski vladar, neustrašivi ratnik. Druga polovina je kralj-poeta, sa manirima. Dva kralja dele jednu svest, ali imaju potpuno različite želje i žarko žele da se otarase jedan drugog.

Bio dvaput jedan kralj prikazivan je u Kanu, Los Anđelesu, Ontariu, Barseloni, Londonu, Madridu, u Atini… I gde god se pojavio, osvojio je nagradu.

Studio Blink Animation uskoro će početi razvoj dugometražnog animiranog filma o podvojenom kralju. Umetnički direktor filma je Nikola Stepković, a scenario uz Vasovića potpisuje i Dunja Petrović, dramaturg.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share