Branka Veselinović je najstarija srpska glumica, koja je svoju pozorišnu karijeru dobrim delom vezala za Jugoslovensko dramsko pozorište.

Bila je članica prvog ansambla ove teatarske kuće. Zato i ne čudi što će joj se JDP revanširati tako što je 17. septembra u 12 sati obeležiti – njen stoti rođendan!

Žena beskrajne snage i osmeha rođena je upravo na današnji dan u Starom Bečeju.

Svoju pozorišnu karijeru počela je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, da bi 1940, prešla u Umetničko pozorište u kom je ostala do 1942, da bi se posle pauze ponovo obrela na sceni Narodnog pozorišta 1944. Tri godine kasnije odlazi u Jugoslovensko dramsko pozorište.

Nastupila je u Kralju Betajnove, prvoj predstavi JDP koja je izvedena 3. aprila 1948. i naredne tri decenije bila je deo ansambla pozorišta kod parka Manjež.

Igrala je i u Ateljeu 212, a za predstavu Gine u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici 1964. dobila je Sterijinu nagradu. Te godine, u žiriju za Sterijinu nagradu bio je Meša Selimović.

Kroz život ove jedan-vek-stare vedete srpskog glumišta prošle su mnoge poznate ličnosti: Desanka Maksimović, Marija Crnobori, Mira Stupica…

Branka je bila četiri godine i ambasador UNICEF-a.

Sa svojim suprugom, Mlađom Veselinovićem (preminuo je 2012) osnovala je Fond za pomoć invalidnoj deci.

I dalje se aktivno bavi humanitarnim radom i ne propušta nijednu premijeru ili proslavu Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Srećan Vam vek života divna ženo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share