Ako ste spremni da doživite vrhunsko muzičko iskustvo sa delom koje odavno nije izvođeno u Beogradu – vaše odredište je Kolarčev narodni univerzitet.

U petak, 2. novembra, Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, izvešće Osmu Bruknerovu simfoniju, 90 minuta dugu gigantsku zvučnu građevinu – idealnu za početak filharmonijskog ciklus Uzvišenije.

„Ako bi trebalo da ponesem nešto sa sobom na pusto ostrvo, to bi bila ova Bruknerova simfonija, pogotovo njen lagani stav“, kaže Felc.

„Na mnogo načina sam povezan sa ovom simfonijom, čuo sam je još kao sedmogodišnji dečak. Iako tada nisam mogao da je razumem, promenila mi je život. Dok je radim sa orkestrom, vreme nekako drugačije teče. Pogotovo njen lagani stav, rekao bih da taj mir iz dubine partiture, utiče toliko da bi medicinski moglo da se dokaže da snižava krvni pritisak“, zaključuje šef-dirigent Beogradske filharmonije, koji će najobimniju Bruknerovu simfoniju dirigovati napamet.

Za Osmu simfoniju se kaže da je titanska kreacija, koja predstavlja kulminaciju kompozitorove mudrosti i zrelosti. 

Brukner je bio duboko religiozan čovek, čak je sahranjen u kripti manastira ispod orgulјa na kojima je svirao. 

Muzičari Beogradske filharmonije će demonstrirati svu svoju veštinu, koncentraciju i posvećenost u delu koje dve decenije nije bilo na repertoaru orkestra.  

Foto: Marko Đoković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share