Marćin Ščigjelski: 

Nesvakidašnja priča prepuna obrta obuzeće vas dok ne saznate šta je bilo na kraju!

Šta može da radi Maja na raspustu nakon završenog drugog razreda kad kiša samo pada, mama je u bolnici sa novom bebom koja je došla prerano, a tata po ceo dan radi? Da jede picu, gleda televiziju, izgovara dijaloge iz omiljenih telenovela i sutradan sve isponova…

Može da otputuje, iako ne svojom voljom, kod prababa-tetke koju svi zovu bakata. Bakata ima nesvakidašnju baštu u kojoj sva vegetacija buja, ima ključ koji otključava svaku bravu, tajanstveni podrum sa dvoja vrata iza kojih se nešto krije; ima mačka koji govori i vevericu koja je umislila da je lisica; ima za komšije vrlo nevaspitanog dečaka i staricu koja ne govori mnogo. Svi zajedno žive u predratnoj, starinskoj kući, a tavanski podstanar je jedan duh koji to nije.

A tu su i Prevrtljive Ljiljane!

Čarobnica sa sprata niže  donosi avanturističku, uzbudljivu priču, koja počinje slikom uobičajene svakodnevice devetogodišnje devojčice koja se dosađuje na letnjem raspustu kraj televizora. Njena bujna mašta zasitila se filmova i televizijskog programa. Zbog neprimerenosti uzrasta serija godištu, devojčica počinje da se izražava na momente čudno i nalik odraslima, izmamljujući istovremeno i osmeh roditelja, ali i njihovo zgražavanje. Znaju da je krajnje vreme da nešto učine sa njenim slobodnim vremenom. Jer, dete gubi kontakt sa vršnjacima, a uplivava u virtuelni svet.

I to je bio razlog zbog kog je Maja – umesto na letovanje u inostranstvo – morala da otputuje kod prababa-tetke – bakate. U njenoj kući ništa nije onako kako je Maja navikla i ništa nije uobičajeno: siva zgrada, crnobeli televizor bez daljinskog, okrnjene šolje, kauč koji škripi, kada ispod kuhinjske radne ploče, ustajanje po izlasku sunca, dečja kafa od žitarica umesto kakaoa, hleb sa šećerom kao desert, četkica za zube bez baterije, spavaćica sa uštirkanom kragnom umesto pidžame… i nekakvi tajanstveni glasovi na tavanu.

I Prevrtljive Ljiljane.

Maja smatra da je pod kaznom došla tu. Ubrzo shvata da to nije kazna, ovaj prinudni boravak na ovom čudnom mestu kao zamrznutom u onovremenu, da je njen prvi utisak bio pogrešan, a da svaki novi dan kod bakate krije nove i najneverovatnije uzbudljive događaje, čiji zajednički sled uvodi Maju u neverovatnu avanturu.

Ispostavilo se da je Maja zaista usamljena devojčica i da su joj potrebni prijatelji. Pa makar to, za početak, bili i pričajuća mačka i veverica koja želi da je smatraju lisicom. U tom svetu, kad jednom u njega zajedno sa Majom zakoračimo, ništa nije neobično, sve je moguće, sve bude olako odmah prihvaćeno, a svet je pun iznenađenja. I Maja se u njemu suočava sa zadatkom o kakvom nije ni sanjala.

Jer, u potkrovlju neobične kuće, čija sva vrata otvara bakatin ključ, živi tužno biće koje proizvodi one tajanstvene zvukove s početka priče. Majin zadatak biće da ga vrati tamo gde pripada, onima kojima nedostaje.

A Prevrtljive Ljiljane? Devojčice koje su želele da svi oko njih zauvek ostanu mladi, kako bi zauvek imale s kim da se igraju. Zauzvrat, za večnu mladost, lečile su i činile mala svakodnevna čuda. Pa su se malo zanele.

Devojčice imaju Maju, dečaci imaju Mareka, svi zajedno imaju komšinicu-vešticu, pričajućeg mačka i doteranu vevericu; imaju tajanstveni podrum i mračne uglove koji se moraju istražiti, neobičan događaj koji se zbio negde u prošlosti i mora se razrešiti u sadašnjosti, malo magije i mnogo humora – svi ovi elementi zajedno čine Čarobnicu sa sprata niže neodoljivim avanturističkim štivom za sve dečake i devojčice uzrasta od osam do četrnaest godina, ali i za njihove roditelje, jer svi vole avanturu i malo misterije. Svako može promaći komadić u koji će se uklopiti, ličnost sa kojom će se poistovetiti.

Marćin Ščigjelski je nagrađivani poljski pisac, čiji romani imaju moć da zarobe čitaoca bez obzira na uzrast. U njima ima malo naše svakodnevice, šaka tajni, kap čudnovatosti, prstohvat opasnosti i mnogo iznenađenja. Stvara fantazme ne koristeći uobičajeni  svet vila, patuljaka, zmajeva, već kreirajući nesvakidašnje okruženje i sasvim nove likove. Njegov jezik je svež, a njegov humor vrcav i to ga svrstava u red najpopularnijih pisaca današnjice u Poljskoj. Njegova dela objavljuju se i u Nemačkoj i Ukrajini, a dva od njih – Iza plavih vrata i Arka vremena laureati su prestižnih nemačkih i poljskih nagrada za dečju književnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share