Nedelju na 47. FEST-u obeležiće dva sjajna ostvarenja: Crna reka“ Erika Zonke i „Crni anđeo“ Luisa Ortege u produkciji Pedra Almodovara. Koji da vam preporučimo? Teško je reći. Nažalost. Bilo bi dobro i da možete u isto vreme da budete na dva mesta, kako biste u potpunosti uživali.

CRNA REKA – NEO NOIR TRILER

Premijera filma „Crna reka“ reditelja Erika Zonke biće održana u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ u 19. 30 časova. Ovo sjajno ostvarenje obeležila je izuzetna gluma Vensana Kasela u ulozi propalog policijskog inspektora.

Ovaj neo noir triler koji se prikazuje u okviru programa Fokus Evropa, predstavlja apsolutni povratak u formu Erika Zonke koji se vraća sa neugodnom, prljavom, kriminalističkom pričom o policajcu koji se bori sa alkoholizmom dok pokušava da reši slučaj nestalog tinejdžera.

Vensan Kasel tumačenjem ovog lika daje svojevrstan galski omaž Orsonu Velsu i njegovom tumačenju korumpiranog i pijanog kapetana Henka Kvinlana u “Dodiru zla”.

Nestanak trinaestogodišnjeg dečaka pokreće lavinu događaja koje otvaraju brojna pitanja savremenog društva kao što su odnosi u porodici, u školi i proces odrastanja u društvu u kakvom živimo.

Prema rečima Zonke on se i odlučio za ovaj žanr i za ovu tematiku upravo zbog toga što kroz ovu temu najbolje može da oslika brutalnost savremenog društva. Zonka je napisao i scenario za ovaj film noir na osnovu knjige izraelskog pisca Drora Mišanija „A disturbing disappearance“ (Tik Ne’edar), zajedno sa Mišanijem.

CRNI ANĐEO RASPRODAT

U isto vreme, ali na drugom mestu, u Kombank dvorani (bivšem Domu sindikata) FEST 2019 predstaviće argentinsko-španski triler u produkciji Pedra Almodovara, Crni Anđeo”  (El Angel). 

Zvezde filma Čino Darin i Lorenzo Fero koji su ekskluzivni gosti Beograda i FEST-a, pokloniće se posle projekcije publici. 

Triler  “Crni Anđeo” u režiji Luisa Ortege, premijerno je prikazan na festivalu u Kanu. Producent je  Pedro Almodovar, a film se bavi istinitom pričom o serijskom ubici koji je trenutno poznat kao najduže zatočeni zatvorenik u argentinskom zatvoru.

Debitant Lorenco Fero našao se u glavnoj ulozi okrutnog tinejdžera Karlosa, koji kreće na krvavu avanturu sa svojim najboljim prijateljem. Za razliku od većine filmova o serijskim ubicama, reditelj Ortega se ne udubljuje previše u psihologiju i ne traži opravdanje u mračnoj prošlosti – Karlos je obožavan od malih nogu, odrastao je sasvim srećan, i izgleda kao pravi anđeo.

Ovaj film pruža fascinantan uvid u svet jednog od najozloglašenijih argentinskih zločinaca. Ortega na interesantan način tretira ovu mračnu figuru i stvara film koji je visoko stilizovan, okupan suncem i svetlim bojama, i oplemenjen momentima humora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share