… Film “Dan nezavisnosti” (1996) dobio je svojevremeno u beogradskom časopisu Ritam kritiku sa naslovom “Sutjeska iz kosmosa”, i ocenu 1. Možda je pogrešno vrednost filmova procenjivati na osnovu njihove ideološke pozadine, ali ovo ostvarenje nemačkog režisera na privremenom radu u Holivudu, Rolanda Emericha, kao i njegov aktuelni nastavak, toliko su nametljivo propagandistički filmovi, da bi bilo opravdano ovaj prikaz nasloviti “Veliki transport iz kosmosa”.

Emerich u svom opusu ima i poneki pristojan film, poput “Moon 44”, “10 hiljada godina pre Hrista” ili “Godzila”, ali i tone katastrofičarskog smeća poput “2012”, “The Day After Tomorrow” ili “Napad na Belu Kuću”, koje su ga ustoličile kao američkog Veljka Bulajića.

Sklonost ka grandioznim scenama, globalnosti i kolektivnoj panici, prisutna u celom Emerichovom opusu, u filmu “Dan nezavisnosti – nova pretnja” narasta do besmislene megalomanije. Okupatorski svemirski brod u prvom nastavku “Dana nezavisnosti” bio je najveći objekat viđen u dotadašnjoj svetskoj kinematografiji, ali njegov naslednik u “Novoj pretnji”, kako kaže jedna replika u filmu, veliki je kao država Francuska! Pouzdan način da pridobije oduševljenje publike uzrasta između 8 i 11 godina.

Dramaturški, “Nova pretnja” uspeva da se održi na granici podnošljivosti, ako zanemarimo fakat da je dušmanin kleti nasrnuo na ljudski rod ponovo baš na američki Dan nezavisnosti. Vrhunska glumačka ekipa, na čelu sa Jeffom Goldblumom, uspela je da iz suve drenovine neubedljivog i konfuznog scenarija iscedi poneku kap životnosti. Naučnofantastični podžanr invazije jedan je od najokoštalijih i obično je prepun klišea, koji ni ovde ne izostaju, naročito u domenu izgleda vanzemaljaca i specijalnih efekata. Ipak, ako ste u to imalo sumnjali, američka hrabrost, pamet i sposobnost njihovih vojnika po ko zna koji put na filmskom platnu nesebično su spasli čovečanstvo od propasti. I opet će, jer neumorni Emerich sprema nam i treći nastavak ove epopeje.

Pored toga što predstavlja reklamni spot opravdanosti postojanja američke vojne mašinerije i naročito njene najveće propale investicije – “Raptora” – ovaj film slučajno u jeku predsedničke kampanje prikazuje i ženskog predsednika SAD kako spasava ne samo Ameriku već i celokupni ljudski rod. Sve to film “Dan nezavisnosti – nova pretnja” vrednosno izjednačuje sa dugometražnom reklamom za koka-kolu.

Ocena: 2, Imdb ocena: 5.6/10

Vladimir Krakov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share