Kada je potpisnik ovih redova imao dvadesetak godina, imao je žarku želju da gleda koncert Brendana Perija i Lise Džerard, ili kraće – benda (već tad legende) Dead Can Dance.

Nažalost, nije mu uspelo.

Zato je jedan od onih 1.500 koji je – za samo par sati od objave na Facebook-u potvrdio svoj dolazak na koncert dvojca Dead Can Dance zakazanog za 28. jun sledeće godine.

(PRE)DUGO SMO IH ČEKALI

Iskreno, ne pamtim da je najava nekog koncerta u Srbiji izazvala ovoliko pažnje na društvenim mrežama, pogotovo ne – devet meseci unapred!

Valjda zato što su Dead Can Dance još uvek neprevaziđeni ambient/world/music projekat i grupa koja je uobličila muzički ukus generacija!

Brendan i Lisa počeli su svoje muzičko putovanje u Melburnu 1981. godine.

Nikada nisu bili “samo” bend i nikada svoju muziku nisu ograničavali žanrovima ni pravilima.

Eksperimentisali su, otkrivali nove zvukove, istraživali različite kulture i epohe, pričali neispričane priče, stvarali nešto novo i drugačije, šetali se po muzičkim žanrovima i sklapali ih u jednu predivnu i smislenu novu celinu.

STVARAJU DRUG(AČIJ)I SVET

„Mi smo tu da se naštimujemo na frekvenciju Zemlje i na povezna tkiva sveta na koja reagujemo – jezik, boje, kostime, poeziju, literaturu, kuhinju, mirise…“ objasnila je Lisa svojevremeno.

I zaista – dok slušate njihovu muziku, vi vidite i osećate jedan potpuno drugačiji svet i bolje razumete onaj u kojem živite.

Dead Can Dance ne stvaraju muziku, oni stvaraju magiju!

Važan „sastojak“ toj magiji daje glas izuzetne Lise Džerard, koja je, nesumnjivo, jedan od najboljih svetskih vokala.

U timu sa „namrgođenim“ genijalcem Brendanom Perijem, još uvek  uspeva da fascinira onim što stvara i načinom na koji to prenosi na publiku.

Za 37 godina postojanja izdali su osam studijskih i tri live albuma, imali nekoliko uspešnih svetskih turneja, komponovali su muziku za brojne filmove od kojih je verovatno najpoznatija njihova „uloga“ u ostvarenju „Gladijator“.

NOVI ALBUM U NOVEMBRU

Šest godina nakon poslednjeg studijskog izdanja, albuma Anastasys (2011), Brendan Peri najavio je da rade na novim pesmama koje će se naći na devetom studijskom albumu Dionysus, čiji je izlazak zakazan za novembar ove godine.

Priča predstojećeg albuma „Dionysus“ uobličena je utiskom koji su na Brendana Perija ostavili festivali proleća i žetve koji vode poreklo od Dionisovih svečanosti održavanih širom „starog kontinenta“.

U okviru turneje kojom promovišu album „Dionysus“, Dead Can Dance doći će prvi put u Srbiju!

Koncert u Sava Centru 28.juna 2019. godine biće jedinstvena prilika da čujete uživo jednu od najvećih grupa svih vremena i doživite muzičku katarzu koju samo Dead Can Dance mogu da izazovu svojim zvukom i vanvremenskom muzikom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share