U junu 2019, Američki filmski institut dodeliće nagradu za životno delo Denzelu Vašingtonu.

Ovaj fantastični glumac afro-američkog porekla je do danas devet puta nominovan za Oskara.

Najvredniju američku filmsku nagradu dobio je dva puta: Za sporednu ulogu u filmu Slava (1988.) i za glavnu mušku ulogu u filmu Dan obuke (2001).

Karijera glumca rođenog 1954 traje 40 godina i za to vreme snimio više od 50 filmova, a trenutno je jedan od plaćenijih afro-američkih glumaca.

Denzel potiče iz konzervativne porodice: otac mu je bio sveštenik a majka frizer. Kada je bio mali, bilo mu je zabranjeno da gleda filmove. U srednjoj školi imao je problema sa zakonom i više puta bio zatvaran.

Diplomirao je na Univerzitetu Fordam, gde je otkrio sklonost ka glumi.

Prvi put se pojavio pred kamerama u televizijskom filmu Vilma. Na snimanju filma upoznao je svoju današnju ženu Poletu (Pirson) Vašington, sa kojom ima četvoro dece.

Popularnost je stekao u TV seriji St. Elsewhere u kojoj je bio do kraja emitovanja serije – svih šest sezona.

Nakon što je snimio film za koji je dobio Oskara za epizodnu ulogu, njegova popularnost raste pa dobija i ozbiljne uloge u blokbasterima Rikošet (1991), Malkolm Iks (1992), Filadelfija (1993), Krimson Tajd (1995), Posrnuli (1998), Sakupljač kostiju (1999), Uragan (1999). Na Oskara za glavnu mušku ulogu morao je ipak da sačeka do 2001.

Dobitnici nagrade Američkog filmskog instituta između ostalih su Alfred Hičkok, Meril Strip, Mel Bruks, Robert de Niro, Džordž Kluni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share