Mladi vojnici u velikom ratu – povratak  autentičnog romana Dragiše Vasića

Dragiša Vasić „Crvene magle“

Zaboravljeno delo Dragiše Vasića: “Crvene magle“ sadrži elemente  romana toka svesti, predstavlja psihološko delo u maniru Dostojevskog i svedočanstvo o tome kako su mladi vojnici doživeli Prvi svetski rat dok su ih roditelji bodrili da se bore, a verenice ih čekale u strepnji . Ovo važno delo konačno je reizdao Portalibris, te je  ponovo dostupno čitalačkoj publici.

Najverovatnije da je ovaj Vasićev roman  bio jedan od izvora ideja i specifičnih uglova posmatranja problematike rata  i za Dobricu Ćosića koji se u „Vremenu smrti“ bavi upravo Velikim ratom i to majstorski koristeći unutrašnji monolog junaka baš kao i Vasić.

Naša književnost, iako ne baš bogata autentičnim delima o tom istorijskom periodu, naročito kada je reč o neidealizovanim životnim pričama običnih ljudi,  zamalo da je bila uskraćena i za roman vanredne vrednosti kakav je Vasićev.

Kao istoričar on operiše konkretnim i tačnim informacijama, ali pokazuje i svoje neverovatno poznavanje našeg mentaliteta. Tako pred početak rata u njegovom romanu ljudi komentarišu:

“-Ama, pobesneli smo mi, ja vam kažem. Trebalo je da se umiljavamo, a mi izazivamo, čikamo posle dva rata… A sad je sve kasno i sad treba primiti sve, ispuniti sve, smesta treba popustiti.

-Šta kažete popustiti? E, pa čoveče, vi ne znate šta govorite. Zar da se ponizimo do roba, do skota? Zar to hoćete? Vi ne poznajete ni uslove.

-Kakav opstanak. Mislite Vi Rusija bi dopustila…“

U “Crvenim maglama“ on kroz junake preispituje onu apsolutnu spremnost na žrtvu za domovinu,  kao i pitanje poštovanja i čvrste ljubavi prema ženi, ili verenici u trenucima jakih emocionalnih ratnih lomova.

To je prvi roman u našoj tradiciji koji govori o junaku koji sebe ranjava da bi izbegao rat i biva progonjen savešću zbog gnusne laži, i o junoši koji ne može da se skrasi uz svoju čednu verenicu, te je lažno okrivjuje za neverstvo. U romanu su prisutni vrlo jaki , neobični ženski likovi, verovatno po prvi put različiti od ideala i neke uobičajene predstave žene u našoj književnosti.

Vasić oslikava i smenu patrijarhalnog društvenog modela, novim,  modernim, koja se posebno lomi u svesti baš te mlade generacije koja tek izašavši iz ratova za oslobođenje mora da učestvuje u novom ratnom užasu.

Ovaj roman bavi se problematikom  “zločina i kazne“ na srpski način, pitanjem održivosti naših vekovnih svetinja – spremnosti na stradanje za domovinu i bezuslovnoj vernost ženi koja čeka ratnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share