Mađarski animirani film „Ruben Brandt, kolekcionar“ Milorada Krstića koji potpisuje režiju, scenario i produkciju osvojio je nagradu Dunavska lađa na upravo završenom drugom međunarodnom filmskom festivalu podunavskih zemalja.

Tokom Dunav film festa koji je održan u Smederevu od 20. do 25. avgusta prikazano je 40 filmova, od čega je u takmičarskom programu učestvovalo osam ostvarenja.

Nagradu za najbolju režiju na ovom festivalu dobio je rumunski reditelj Kornelije Porumboiu za svoj film Zviždači.

Ostvarenje Ane Marije Rossi i Maje Todorović, Ajvar, dobilo je nagradu za najbolji scenario.

Glumica Helena Zengel je dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Beni u nemačkom filmu „Izvan sistema“.

ladi žiri festivala dodelio je nagradu za najbolji film u takmičarskom programu „Dunavska lađica“ bugarskom filmu „Otac“, reditelja Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

Mladi žiri kao najboljeg mladog autora nagradio je reditelja, scenaristu i producenta debitanta Milorada Krstića za film „Ruben Brandt, kolekcionar“, dok je nagrada za najboljeg glumaca dodeljena Františeku Belešu za ulogu Adama u slovačkom filmu „Neka bude svetlost“ reditelja Marka Škopa.

Interesantno je da Milorad Krstić baš i nije u cvetu mladosti:

Ovaj 66-godišnjak rođen je u Sloveniji, odrastao u Hrvatskoj, Pravni fakultet je završio u Srbiji, dok je u Mađarskoj postigao zavidnu karijeru likovnog umetnika, vajara, ilustratora, scenografa i reditelja. Zato se nedavno u jednom intervjuu, datom Ilustrovanoj Politici, na pitanje novinara da li da ga potpiše kao mađarskog ili srpskog autora nasmejao i rekao „Napišite – naše gore list“.

Posebno priznanje dodeljeno je Jonasu Dasleru za ulogu Frica Honka u nemačkom filmu „Zlatna rukavica“ reditelja Fatiha Akina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

51 Shares
Share51
Tweet
Pin
Share
Share