Nakon 28. juna, muzički sladokusci u Srbiji mogu da budu potpuno zadovoljni. Što je najbolje, još nije kraj nastupima mega-zvezda u ovoj godini.

Kada sam u novembru prošle godine proklinjao svoje zdravstveno stanje koje me je sprečilo da odem na koncert čoveka koji je umnogome uticao na moj muzički ukus, Pitera Marfija (Bauhaus), razmišljao sam da li ću ikad u životu biti u prilici da svom detetu kažem „tata je išao da gleda…“, a da se ne zaustavim samo na Rolinstounsima, Stingu, Brajanu Feriju i Vajtsnejku…

Srećom, spisak će biti (barem malo) duži.

Dobro je bilo biti u Beogradu ovih dana. Naročito nama koji smo u (objektivno) ozbiljnim godinama, a volimo rok muziku.

Dobro je bilo biti u Beogradu 27. juna, jer shvatiš da je koncert (i to peti u karijeri) legendarnih rokera okupljenih u grupi Vajtsnejk (Whitesnake) oko Dejvida Koverdejla – rasprodat. Shvatiš da je upravo pored tebe prošao čovek koji kaže „idem da pokušam da se ubacim, sve je rasprodato“…

Dobro je bilo biti u Beogradu tog 27. juna, jer vidiš da po olujnom vremenu vremešni rokeri ne napuštaju binu, iako lije kao da čitav vek nije lilo. Pogotovo kad znaš da na prvi znak kiše muzičke zvezde beže s bine – iz krajnje praktičnih razloga: Hoće taj grom nezgodno da se zaleti u opremu… A onda, zbogom živote… Ali, Tašmajdan je to: Ne odlazi se s njega po kiši…

Dobro je bilo biti u Beogradu i 28. juna. Doduše, bilo je i pomalo mučno: Morao si da odlučiš da li ćeš da slušaš (kako kaže Ivan Kljajić) „ozbiljno dobru svirku“ na Novom Beogradu zahvaljujući Garbidžu (Garbage) ili ćeš da svoja čula častiš prvi put i verovatno nikad više koncertnim nastupom kultnog australijskog dvojca Ded ken dens (Dead Can Dance) koji se mesecima unazad najavljivao.

Osnivač Musicology festivala, Miša Relić dobro je, 28. juna – na dan svog rođendana (koji mu s malim zakašnjenjem čestitamo), napisao na svom profilu:

„Hteo sam da primetim da je ova nedelja pokazala da nije baš sve izgubljeno za ovaj naš grad i vrlo sam ponosan:
Snarky Puppy – sold out.
Thievery Corporation – sold out.
Whitesnake – sold out
Dead Can Dance – sold out
Hoću reći ima nas. Ipak smo živi…“ 

Hej… Ipak smo živi. I nismo živi samo u Beogradu: Živi smo i u Kragujevcu gde su za četiri dana trajanja organizatori Arsenal Festa zadali ozbiljan zadatak onima koji žele da organizuju višednevni rok hepening.

Živi smo i u Vrnjačkoj Banji gde će i ove godine biti održan Lovefest.

Živi smo, o itekako smo živi i u Novom Sadu, gde će, na Petrovaradinskoj tvrđavi i ove godine postojati svet po imenu EXIT.

Bićemo živi i na Nishville-u, ali i beogradskom Jazz Festu…

Živi smo, ljudi… Živi!

Nego, da dočekamo mi taj nastup Kjura, pa da se okrenemo nekim drugim stvarima… Dobro, ako baš volite – može i koncert onog italijanskog zavodnika za kojim razne žene i danas uzdišu (da, da, mislim na Ramacotija).

Važno je da smo živi. U duši.

Vaš,

Aleksandar Bećić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

90 Shares
Share90
Tweet
Pin
Share
Share