Ime Kim Shattuck, pravog rokera u duši, pevačice, gitaristkinje i tekstopisca powerpop benda The Muffs nažalost nije postalo poznato u našoj zemlji.

Verujem da će tako i ostati, s obzirom na to da je Kim umrla 2. oktobra ove godine.

Zašto onda pišem tekst o njoj? Zbog njene hrabrosti i snage. Zbog duha koji se nije predao čak i kada je svima bilo jasno da će smrt doći brzo. 

LOŠE VESTI

Pre nešto više od dve godine, u avgustu 2017, Kim je rekla svom basisti, s kojim je svirala skoro 30 godina, da ne može da stegne šaku. Nekoliko dana kasnije trebalo je da nastupa na jednoj poluprivatnoj žurci sa Viki i Debi Peterson iz grupe Bangles, ali nije mogla da svira akorde na gitari.

„Držala mi je ruku ispred lica i pokazivala da ne može da stegne šaku. Desnu ruku. Već sam znao da joj leva ruka ne radi kako treba“, ispričao je Barnet novinaru Yahoo Entertainmenta. „Tada nas je slikao jedan prijatelj. I na toj fotografiji može jasno da se vidi moj užas. Taj trenutak će me progoniti dok sam živ“, priznao je.

Dva meseca kasnije, pevačici je izrečena sumorna dijagnoza: otkrivena je genetska, nasledna Lu Gerigova bolest, poznata kao ALS. Njena propast je bila tragična i brza. Već u decembru 2017 se teško kretala i govorila. Poslednjih godinu i po dana svog života nije mogla da se kreće, niti da priča. Hranili su je na cevčicu.

Shattuck je bila veoma popularna u SAD zbog svog karakterističnog punk-rock stila pevanja; Smatrali su da je ona jedna od najuzbudljivijih žena u modernoj rok muzici.

„Zato čitava stvar koja joj se desila naprosto slama srca“, rekao je Barnet.

NEOPOZIVA ODLUKA

Neverovatno, ali istinito: i pored terminalne prognoze, ona je bila rešena da snimi oproštajni album. A tu odluku je donela kada su joj saopštili dijagnozu.

„Pozvala je mene i Roja Mek Donalda (bubnjara benda) i saopštila nam grozne vesti. U isto vreme nam je rekla „ali ja hoću da završim album, kako god da to uradimo“.

I želja joj se ispunila. Nažalost posthumno: Album je objavljen 18.oktobra, 16 dana nakon što je ona umrla u svojoj 56-oj godini od komplikacija ALS-a.

Njen poslednji studijski album nosi i težak naslov: No Holidays (Bez odmora).

„Njen stav je bio neverovatan“, divi se gitarista Adam Schary, kog je obolela pevačica pozvala da učestvujena izradi albuma, jer ona nije mogla da svira na njemu.

„Ništa nije moglo da je zaustavi. Iskreno, ne mogu da zamislim kako joj je bilo i odakle je crpela svoju snagu kad mi je rekla „Snimamo album. Ima da ga završimo. To je to. Prokleta bolest“. Nikad nije osećala samosažaljenje. Na početku mi je rekla „OK, ti treba da zameniš moje ruke, jer moje ruke ne rade“. Sve što sam mogao da kažem bilo je „Ti samo reci šta treba da uradim, a ja ću uraditi najbolje što znam“.

S radom na albumu počeli su u decembru 2017. Osnova albuma bile su njene nezavršene pesme, na kojima je samo snimila vokal i osnovnu akustičnu gitarsku liniju.

„Neke su pesme bile snimljene na njenom Ajfonu, neke u računaru. S obzirom na njeno stanje, ništa nije moglo da se radi na pevanju, pa smo mi morali da gradimo oko snimaka čitavu priču“,  priseća se Schary.

RAD BEZ PREKIDA

Na proleće 2018 Shattuck je bila potpuno nepokretna i bend je napravio improvizovani studio u jednoj sobi njene kuće, dok je ona pratila snimanje i davala primedbe online:

„Komunicirali smo preko Vibera, a nabavila je i mašinu koja se zove Tobii, koja čita pokrete očiju i na osnovu toga konstruiše rečenice, kojima je komunicirala. Nije nam popuštala. Tražila je i da snimamo ponovo, i da drugačije obojimo snimak…“, prisećao se Barnet:

„Nije pravila nikakve kompromise. Bila je ona ista ludo talentovana muzičarka koju sam znao ceo život“, dodao je Schary. „Iako je proces bio prilično usporen zbog njene situacije, tačno je znala šta traži. I tako je postavljala čitavu priču. Bukvalno nije mogla da se pomeri, ali je sluh služio do kraja: „Malo si van štima“, poručila mi je jednom. Ona, nepokretna, u drugoj sobi, sluša moju gitaru preko slušalica i čuje grešku. Neverovatno“, priznaje on.

Dobro raspoloženje je nije napuštalo do samog kraja, tvrdi Barnet:

„Kim je sačuvala svoj smisao za humor do zadnjeg dana. Jednom, kad joj je bilo baš loše, neko je postavio pitanje kako će se album zvati. Odmah je odgovorila „To je sve, narode“ (That’s All Folks).

Ne samo da se šalila, nego je i psovala do kraja. Sećam se pred sam kraj da smo završili jednu pesmu i da sam odmah čuo (zahvaljujući elektronskom govornom aparatu) niz psovki izgovorenih metalik robotskim glasom. Bila je to ona: nezadovoljna snimljenim tražila je uz bujicu psovki da sviram ponovo.“

Niko van benda nije bio upoznat sa situacijom i bolešću Kim Shattuck. To je bila njena izrazita želja.

 „Nije htela da je bilo ko sažaljeva“.

Tako je i bilo. Rock zajednica u SAD bila je zapanjena kada je saopšteno da je umrla. Članovi grupe Who pustili su tokom svog koncerta u Holivudu preko celog ekrana na bini njenu sliku i natpis „Rock in Peace, Kim“ (sviraj rok u miru, Kim).

„Jedno je sigurno: Shattuck ne bi volela da slušaoci shvataju ovaj album kao njen Blackstar. Ona bi htela da se pesme ljudima jednostavno – sviđaju“, poručuju iz benda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 Shares
Share2
Tweet
Pin
Share
Share