Da vas ne lažu: Predrag Ejdus se odmorio. Već godinama sistematski slabljen od bolesti, borio se kako je znao i umeo. Tiho i stisnutih zuba. Bez lamentacije nad svojom sudbinom.

Kada je nedavno, potpisnik ovih redova govorio sa jednim takođe velikim glumcem razgovarao o dešavanjima na beogradskim daskama koje život znače, nagovestio me je da neće biti iznenađenje ako „Peca ode“.

I otišao je. Ne može se reći prerano: Nije bio u cvetu mladosti, kao neki glumci koje smo izgubili u poslednjih deset godina. Ali, ako pitate da li je još mogao da donese na našim scenama? Da: mogao je. Mnogo toga. Kažu da 72 godine nije ništa kada ste glumac.

Bez obzira na to što je iza sebe ostavio više od 200 pozorišnih uloga, 50 filmskih i još toliko uloga u serijama i dramama, Predrag Ejdus mogao je još mnogo da da.

Ne samo kao glumac, nego i kao profesor. Pedagog.

On je bio jedan od onih iz stare garde. On je živeo pozorište. On je mislio pozorište. On je disao pozorište. On je bio pozorište.

Bez obzira na to što ga mase pamte po ulozi u Šovinističkoj farsi, Predrag Ejdus je bio mnogo, mnogo više od toga: bio je veličanstven kao Kir Janja, verovatno najbolji kog smo ikad imali među našim glumcima. Ali, Ejdus je bio fantastičan i kao Napoleon Bonaparta, ništa manje impresivan kao Jovan Jovanović Zmaj ili Branko Radičević.

Zato zaista ne treba da čudi naziv izložbe fotografija koja je održana u martu ove godine: Predrag Ejdus – čarobnjak scene!

„Gluma je stalno kopanje po sebi, glad za istinom, za novim dimenzijama, što više znam, to više ne znam“, rekao je tada na otvaranju Ejdus, glumac koji je najviše na svetu poštovao – publiku. Igrao je sa istim žarom pred prepunim i polupraznim salama.

Nažalost, i pored velike želje da za RTS snimi mini-seriju Delirijum tremens, rađenu po predstavi u kojoj je igrao naslovnu ulogu, morao je nedavno da prekine snimanje.

Rak ga je, posle višegodišnje borbe, odneo. I verujte, nemojte da vas lažu: Odmorio se. 

Aleksandar Bećić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share