… Svet u kojem živimo, iz kog je mitologija brutalno i hirurški odstranjena, vapi za novom mitologijom, primerenijom našem vremenu. To je objašnjenje za neverovatni uspeh petparačkog žanra poput epske fantastike. Ljudi su gladni čarobnog i natprirodnog. Jedna od najpopularnijih i najčarobnijih postmodernih bajki – serijal o Hariju Poteru, dobio je novu epizodu koja to nije. „Fantastične zveri i gde ih naći“, iz pera Džejn Rouling, pre je opiljak (spin-off) nego epizoda priče o Hariju Poteru. Dešava se nekoliko decenija ranije, u Njujorku 1926. Od svih likova i elemenata sage o Hariju Poteru, samo su po jednom spomenuti (ne i prikazani) Dambldor i Hogvorts, poneko prezime upali lampicu, poneka čarolija glasi isto… i tu se manje više iscrpljuje spisak dodirnih tačaka.

Ono po čemu se „Fantastične zveri“ razlikuju je bespotrebno komplikovana priča, zasnovana na egzotici „čarobnih“ stvorenja, raznih životinja koje više liče na kreature iz Lukasovih „Ratova zvezda“ nego na mahom nordijska mitološka stvorenja iz Harija Potera. Dok se u sagi o Hariju Poteru glavni dramski sukob dešava u uobičajenom za bajke i epove sukobu dobra i zla, „Fantastične zveri“ jedva uopšte imaju dramski sukob. Njihov svet je zapravo svet američkog biznisa i politike između dva svetska rata, samo gurnut s’ one strane Alisinog ogledala, u poredak gde ništa nije nemoguće.

Možda je gledaocima uzrasta od 7 do 9 godina zanimljivo da gledaju bizarna „čarobna“ stvorenja u prekomernim količinama i još bizarnijim činjenjima, ali smisao retko navraća u ovaj film.

Vizuelno, slika je bogata, scenografija je verodostojna, kostim takođe. Gluma je pristojna. Kao i veliki deo najnovije filmske produkcije u 5D tehnici, „Fantastične zveri“ preterano intenzivno bombarduju sva čula ogromnom količinom buke, besa, zgrada koje se lome kao grisine, automobila i kamiona i mostova koji lete razbacani na sve strane kao ping pong loptice. A ono glavno zbog čega ste otišli u bioskop – smislena zabava, izostaje. Ako svemu tome dodamo i preskupu cenu karte i svega što se prodaje u bioskopu (pola litra vode Rosa – 130 din!), najtoplije preporučujemo zaobiđite ovu filmsku bezvezariju, a ako vam se i dalje gleda nešto „čarobno“, pružite šansu Dr Strejndžu.

Ocena: 2, Imdb ocena: 8/10

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share