Malo je ostalo umetnika u ovoj zemlji koji svojim ilustracijama mogu da vas vežu, otmu od stvarnosti, prebace u neki drugi svet. Ove godine, srećom, bili smo u prilici da u kratkom razmaku vidimo dela dvojice takvih autora.

Najpre se publici prikazao i pokazao Bob Živković (o čemu smo na ovim stranama pisali) a potom se 14. novembra ljubiteljima fantastike, horora i ilustracije predstavio Ivica Stevanović.

Ovaj mladi profesor (1977. godište, još se drži) Akademije umetnosti u Novom Sadu prošle godine osvojio je 49. zlatno pero i time ušao u žižu domaće javnosti po kvalitetu svojih ilustracija, iako se, zapravo, radi o odavno dobro poznatom autoru, kog skoro deset godina prepoznaje i svet:

Ostavio je svoj trag u mnogobrojnim domaćim udžbenicima, uključujući bukvar iz 2003. kao i knjigama Kreativnog centra, a njegove ilustracije našle su se u knjigama Steampunk Reloaded (Tachyon, 2010), The Thackery T. Lambshead Cabinet of Curiosities (Harper Collins 2011), Wonderbook (Abrams 2013), kao i u knjizi Vampire Junction (Centipede Press, 2019). koja je pravi luksuzni raritet.

Projektom iz 2016 Kindly Corpses, koji je realizovao zajedno sa Zoranom Penevskim, Stevanović je suštinski „zabetonirao“ svoju poziciju među ilustratorima fantastike i horora, ali u poslednjih par godina radi na knjigama za decu sa američkim izdavačima.

Kada pogledate ilustracije Ivice Stevanovića, shvatite odmah da će vam poseta njegovoj izložbi trajati duže nego što ste planirali. Shvatite da vas njegov svet morbidnih linija i teških boja, u kom se prepliću strip, ilustracija i grafika, horor i fantastika, uhvatio za revere odmah, čim ste ušli na vrata RTS-ove galerije i da vas jednostavno – ne pušta da odete. 

Radovi Ivice Stevanovića, ma koliko to ofucano zvučalo, zaista nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. One su, svaka za sebe, prizor koji će vam se urezati u pamćenje, njih ćete prepričavati dugo, a možda ćete i poželeti da na izložbu ponovo nekoga dovedete.

U svakom slučaju, ako volite ilustracije, krenite u Galeriju RTS-a. Tamo vas čeka svet Ivice Stevanovića. Da ga otkrijete. I da ga zavolite.

Zoran Vulović
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Art Anima
FOTO: SeeCult

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

139 Shares
Share139
Tweet
Pin
Share
Share