Prema 12 godina dugoj tradiciji, Čačak s početka septembra organizuje Festival animiranog filma Animanima.

Tako će biti i ove godine: od 4. do 8. septembra, u Domu kulture grada na Zapadnoj Moravi sastaće se umetnici animacije iz celog sveta.

„Taj veličanstveni kolač!“, najnoviji film Eme de Svaf i Marka Džejmsa Rolsa, Belgijanaca, otvoriće ovogodišnje izdanje Festivala.

Ema i Marko su dobitnici Animanimine Velike nagrade 2012. godine za nezaboravno ostvarenje „O, Vili”.

U sklopu festivala biće održana i izložba srpskog strip autora Alekse Gajića, a prve večeri Festivala će na velikoj sceni Doma kulture nastupiti Nenad Vasilić, džez kontrabasista svetskog renomea.

Okosnicu festivala čini glavni takmičarski program. Za veliku nagradu Animanime nadmetaće se 30 filmova iz 18 zemalja.

Žiri Festivala radiće u sastavu Špela Čadež (Slovenija), Vesela Dančeva (Bugarska) i Nikita Diakur (Nemačka).

Takmičarski program filmova za decu žiriraće Pavel Horaček (Češka Republika), Lea Vidaković (Srbija) i Piotr Kardas (Poljska).

U okviru festivala predstaviće se i studio animacije „Arlekinovi filmovi“ (Pariz, Francuska), kao i animirani filmovi diplomaca Nacionalne škole za film i televiziju iz Londona.

Specijalna projekcija kratkih filmova sa temom „Džez i animirani film“ činiće pravu poslasticu za ljubitelje ove vrste muzike.

U dugometražnom programu biće prikazan film „Ostrvo pasa“ Vesa Andersona, a za najmlađe film „Luis i vanzemaljci, oskarovaca iz Nemačke, Volfganga i Kristofa Lojenštajna.

Animaniminu festivalsku radionicu vodiće animatorka iz Subotice Lea Vidaković.

Edukativni program 12. Animanime poslednjeg dana festivala, čini serija predavanja, prezentacija i master klasova festivalskih gostiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share