Od 28.maja do 1.juna u Kombank Dvorani održaće se prvi Festival francuskog filma na kom će u okviru glavnog programa biti prikazano osam najnovijih francuskih filmskih ostvarenja, kao i retrospektiva svih filmova nedavno preminule rediteljke Anjes Varde.

Gost Festivala biće francuski reditelj Erik Laven čiji će film „Bez filtera” (Chamboultout/ No filter) otvoriti ovu kulturno-filmsku manifestaciju u prestonici Srbije.

Domaća publika imaće prilike da vidi i dva filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a to su „Laka devojka“  (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski i film „Sibil“ (Sibyl) rediteljke Žistin Triet koji će zatvoriti ovaj filmski događaj 1. juna od 19:30h.

Među ostalim filmovima naći će se “Jaovo putovanje” („Yao“) reditelja Filipa Godoa, „Varda By Agnes“ rediteljke Anjes Varde, „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love“) reditelja Benoa Žakoa, „Osećam se dobro” (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

Ulaznice za Festival francuskog filma mogu se kupiti na blagajni Kombank Dvorane od petka 10. maja. Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

Ambasador Francuske, Frederik Mondoloni naglasio je da će, kao što je obećano, „program Festivala francuskog filma, čije je ovo prvo izdanje u Beogradu, biti ispunjen dobrim, raznovrsnim filmovima za sve, velikim filmskim zvezdama, dobrim komedijama i autorskim filmovima, retrospektivom Anjes Varde i nekoliko filmova koji su tek prikazani na Kanskom festivalu!“:

„Koristim priliku i da vam najavim da će tokom predstojeće posete Predsednika Republike Francuske Beogradu biti potpisan i sporazum o koprodukciji između naše dve države. Taj sporazum će pomoći filmskim poslenicima da razviju saradnju, omogućiti razmenu talenata, kao što je to slučaj sa ovde prisutnima Tamarom Krcunović i Rašom Bukvićem koji su nam ukazali čast i svojim angažovanjem podržali nastanak ovog festivala.

Nadamo se da će se ovaj festival upisati u najvažnije manifestacije koje organizujemo u Srbiji, u duhu tradicije kulturne razmene“, istakao je Mondoloni. 

PROGRAM FESTIVALA

SALA 1 Kombank Dvorane, 28.5. od 20h – OTVARANJE uz prisustvo reditelja Erika Lavena
BEZ FILTERA
Režija:  Eric Lavaine
Uloge: Alexandra Lamy, José Garcia, Michaël  Youn, Anne Marivin
Trajanje: 100’

Beatris zajedno sa svojom porodicom proslavlja objavljivanje svoje knjige: ona priča o nesreći koja je zadesila njenog muža Frederika. Iako je postao slep on je uvek zabavan i zavodljiv, potpuno nepredvidiv. Međutim ova knjiga postaje interesantna i grupi prijateljam jer iako je Beatris izmenila imena, svaki njihov prijatelj pokušava da se pronađe u opisanim likovima.

SALA 6, 29.5. od 19.30h
JAOVO PUTOVANJE
Režija:Philippe Godeau
Uloge: Omar Sy, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara.
Trajanje: 103’

Jao, mladi dečak koji voli knjige i sanja o avanturi, beži iz svog sela u severni Senegal kako bi upoznao svog heroja, poznatog fracuskog glumca koji je u poseti svojoj rodnoj zemlji. Dirnut dečakovom posvećenošću, glumac odlučuje da ga prati nazad kući. Dok dele avanturističko putovanje nazad u dečakovo selo, glumac shvata da se vraća svojim korenima…

SALA 6, 29.5. od 22h
KAZANOVA, POSLEDNJA LJUBAV
Režija : Benoît Jacquot
Uloge : Vincent Lindon, Stacy Martin, Valeria Golino
Trajanje: 98’

Kazanova, poznat po svojim ljubavnim aferama i kockanju, proteran je iz Pariza i protiv svoje volje dolazi u grad gde nikoga ne zna, London. U nekoliko prilika sreće mladu prostitutku Marijanu De Šarpilon, koja ga je očarala do mere da počne zanemarivati sve ostale žene. Ona ga provocira, ali nikada do kraja, dajući mu do znanja “Imaćeš me samo ako prestaneš da me želiš”.

SALA 6, 30.5. od 19.30h
VARDA BY AGNES
Režija: Agnès Varda
Uloge: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Hervé Chandès
Tranjanje: 115’

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i iskustvo kao rediteljke kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture. Autorka se u formi monologa obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere.

SALA 6, 30.5. od 22h
OSEĆAM SE DOBRO
Režija: Benoît Delépine Gustave Kervern
Uloge: Jean Dujardin, Yolande Moreau, Joseph Dahan
Trajanje: 103’

Žak, zakleti oportunista je opsednut pronalaženjem projekta koji će ga učiniti bogatim. Nakon interesantnog istraživanja, odlučuje se da pokrene biznis u oblasti jeftine i brze plastične hirurgije.

SALA 6, 31.5. od 19.30h
LAKA DEVOJKA
Reditelj : Rebecca Zlotowski
Uloge : Zahia Dehar, Teddy Lussi-Modeste
Trajanje: 93’

Naima je šesneastogdišnjakinja koja živi u Kanu i odlučuje da za leto koje predstoji otkrije šta želi da radi u životu. Dolazak njene rođake Sofije, koja je otvorenog pogleda na svet, menja njen plan i zajedno provode leto koje nikad neće zaboraviti.

SALA 6, 31.5. od 22h
15 MINUTA RATA
Režija: Fred Grivois
Uloge: Alban Lenoir, Olga Kurylenko, Michaël Abiteboul
Trajanje: 98’

U februaru 1976. godine u Džibutiju, školski autobus je otet na Somalijskoj granici. GIGN, nacionalnu žardanmeriju, šalju na zadatak, koja nakon 30 sati napetosti organizuje operaciju spašavanja.

SALA 1, 1.6. od 19.30h – ZATVARANJE FESTIVALA
SIBIL
Režija : Justine Triet
Uloge: Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Gaspard Ulliel
Trajanje: 100’

Psihoterapeutkinja Sibil vraća se svojoj prvoj strasti – pisanju. Njena nova pacijentkinja Margo, uznemirena perspektivna glumica, postaje veoma primamljiv izvor inspiracije. Fascinirana gotovo do opsesije, Sibil postaje sve više uključena u glumičin buran život oživljavajući uspomene koje je sučeljavaju sa njenom prošlošću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share