Najveći naučni festival u regionu, Festival nauke, jedanaesti po redu prirediće od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu najbolju naučnu zabavu za sve uzraste. Pod sloganom „Jedan na jedan“ svi zainteresovani i ove godine moći će da izađu na crtu najvećim naučnim izazovima, ali i da u neposrednom direktnom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture

Iz programa izdvajamo:

Energija koja pokreće – Hala 7

Prva vozila na motorni pogon su se pojavila krajem 19. veka i od tada se neprestano i ubrzano razvijaju prevozna sredstva koja nam omogućavaju različite vidove putovanja Zemljom, ali i slanje raketa u svemir i njegovo istraživanje. Sve brže, sve dalje, sve efikasnije , danas prelazimo stotine hiljada kilometara zahvaljujući prevoznim sredstvima koja pokreću motori na pogonsko gorivo. Da li ste se ikada zapitali kako bi svet izgledao bez pokretačke energije u vidu različitih goriva? Na ovogodišnjoj postavci generalnog sponzora festivala, Naftne industrije Srbije, saznajte po čemu se razlikuju i gde se sve koriste različite vrste pogonskih goriva i naftnih derivata. Kako radi motor automobila i kako benzin sagoreva oslobađajući energiju. I, naravno, da bi doživljaj bio upotpunjen, spremili smo vam  spektakularne eksperimente.

Fruškogorska avantura – Hala 7

Program je, ni manje ni više, osvajanje Fruške gore! Naučite sve što bi trebalo da znate o planinama i ekstremnim sportovima, ali i o vulkanima i zemljotresima koji se vezuju za ovo podneblje.

Saznajte kako da se brzo i lako spakujete za putovanje, kao i kako pravilno da razumete turistički aranžman. Uz to, ne propustite pravu malu vulkansku erupciju i pokušaj da složiš tektonske ploče, a da ne izazoveš zemljotres! Dakle, koferi spremni? Krećemo!

Tehnologija budućnosti – Hala 9

Program je miks različitih robota i robotike, kao i njihovu primenu u svakodnevici. Da li možeš da zamisliš nešto što se čini kao tehnologija daleke budućnosti a u stvari je veoma blizu? Hajde da zajedno maštamo i radimo ka svetu u kome će nam roboti pomagati čak i u najmanjim dnevnim aktivnostima – nameštanju kreveta, sređivanju sobe, pomoć pri domaćem, pranju sudova. Uvešćemo te u svet robotike, programiranja i matematike na krajnje neobičan način i naterati da se prosto zaljubiš u naše ideje.

Do gole koske – Hala 9

Novorođenče ima oko 300 kostiju, a odrastao čovek svega 206! Gde nestanu sve te kosti i zbog čega nam je uopšte potreban toliki veliki broj? Odgovor na ova, ali i mnoga druga pitanja, čeka te na Festivalu nauke, na postavci koja razotkriva sve tajne čovekovog skeleta. Kako izgledaju kosti spolja i iznutra? Po čemu se razlikuju skeleti muškarca i žene, dece i odraslih? Saznaj i šta je to osteoporoza, ali i kako putovanje u svemir utiče na kvalitet kostiju. I za kraj, izazivamo te da probaš da sklopiš naš tajanstveni skelet i pogodiš kome je pripadao!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share