Dok se u Srbiji lagano završava jedan od najvećih domaćih festivala na Niškoj tvrđavi, na daleko atraktivnijoj lokaciji (u Veneciji) po 75. put se odvija jedan od najvažnijih filmskih festivala Evrope: Mostra.

Međunarodni filmski festival otvoren je pre dva dana projekcijom filma First Man (Prvi čovek) u režiji Dejmijena Šazela, posvećenog Nilu Armstrongu (kog glumi Rajan Gosling) i njegovom „malom koraku za čoveka, ali velikom koraku za čovečanstvo“.

Na samoj ceremoniji otvaranja, britanska glumica Vanesa Redgrejv dobila je Zlatnog lava za životno delo.

Ova nagrada tokom festivala biće uručena i kanadskom 75-ogodišnjem reditelju Dejvidu Kronenbergu, začetniku žanra telesnog horora, poznatom i kao Krvavi Baron.

TRKA ZA OSKARA POČINJE OVDE

Ove godine, žiri Festivala (koji je uz filmske svetkovine u Kanu i Berlinu najvažniji u Evropi), čine meksički reditelj i glumac Giljermo del Toro (predsednik žirija), Kristof Valc, Nikol Garsija, Silvija Čang i Naomi Vots.

Prikazivanje filma First Man  na ovom festivalu bila je ujedno i svetska predpremijera ostvarenja, koji je time ušao u trku za Oskara.

Ako je verovati dobroj sreći koju Festival u Veneciji širi (Birdman, Gravity i Spotlight takođe krenuli u trku za Oskara iz grada koji vekovima tone), može se očekivati da First Man ove godine ponese barem jednu zlatnu statuu Filmske akademije.

Pored Šazela, za glavnu nagradu takmičiće se ostvarenja američkih reditelja braće Džoela i Itana Koena, filmovi francuskih reditelja Žaka Odijara, Olivijea Asajea i Meksikanca Alfonsa Kuarona.

U trci su i britanski reditelj Majk Li, Italijani Mario Martone i Roberto Minervini.

I MI FILM ZA LAVA IMAMO

Interesantno je da ove godine, u okviru takmičarskog dela programa Horizonti, Srbija ima svog predstavnika: Biće prikazan kratki igrani film Strano telo Dušana Zorića, reditelja koji je student četvrte godine režije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti.

Osim Zlatnog lava, na festivalu će biti uručeni i Srebrni lav za najbolji scenario, specijalna nagrada žirija, kao i nagrada „Marčelo Mastrojani“ za novu nadu filma.

Od 2007. uvedena je nagrada Kvir lav za ostvarenja koja se bave temama LGBT zajednice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share