Niški filmski susreti, 53. po redu, i ove godine počeće tradicionalnom rečenicom „Kolege glumci, tvrđava je naša“.

Najvažnije okupljanje glumaca u našoj zemlji počinje 25. avgusta i traje do kraja osmog meseca.

Prvog dana, nakon otvaranja Festivala, biće dodeljena nagrada za izuzetan doprinos umetnosti glume Pavle Vujisić, koja je „nasledila“ nagradu Slavica od 1994. godine.

U nastavku će biti prikazana i dva igrana filma: Južni vetar Miloša Avramovića sa fantastičnom podelom (Miloš Biković, Nebojša Glogovac, Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović i drugi), a potom i Granice kiše, film koji su režirali Nikola Mijović i Vlastimir Sudar.

Drugog dana festivala najpre će biti prikazan višestruko nagrađivani film Dejana Zečevića Izgrednici.

U kasnijem terminu gledaocima će biti predstavljeno ostvarenje Dragana Pešikana, Prokleti pas sa Srđanom Žikom Todorovićem i Ninom Seničar u glavnim ulogama.

Ponedeljak, 27. avgust obeležiće prikazivanje filma Meso koji je scenaristički uobličio Nikola Pejaković, a režirao Saša Hajduković.

Glavne uloge tumače fantastični Igor Đorđević, jedan od naših najboljih i nedovoljno iskorišćenih glumaca, uz Nikolu Pejakovića, Vuka Kostića i Marije Pikić.

Nakon toga srpski glumci i gosti niških Filmskih susreta odaće poštu prerano preminulom umetniku svetske klase, Nikoli Glogovcu.

Treći dan Festivala zatvoriće projekcija hrvatskog filma Agape Branka Šmita.

Komedija Milorada Milinkovića Patuljci sa naslovnih strana sa Gordanom Kičićem u naslovnoj ulozi otvoriće četvrti dan Filmskih susreta.

Nakon toga će biti prikazan SF film Ederlezi Rajzing Lazara Bodrože, koji je zapamćen po odličnim glumačkim ostvarenjima Borisa Kavace i američke porno glumice srpskih korena – Stoje.

Filmski susreti rezervisali su i dan za najmlađe: 29. avgusta biće prikazana dva odlična filma za decu.

Najpre nagrađivani film Zlogonje Raška Miljkovića, a potom i ostvarenje O bubicama i herojima Petra Pašića, sa Slobodanom Bodom Ninkovićem, Bojanom Dimitrijevićem i Zoranom Cvijanovićem u naslovnim ulogama.

Pretposlednji dan Filmskih susreta, 30. avgust, rezervisan je za srpsko-bosansku koprodukciju Elmira Jukića Žaba sa Emirom Hadžihafizbegovićem, Aleksandrom Seksanom i Mirsadom Tukom u glavnim ulogama.

Takmičarski program Filmskih susreta u Nišu zatvoriće hrvatsko ostvarenje Comic Sans Nevia Marasovića. Radnja ovog prilično duhovitog filma odvija se na Visu.

53. Filmski susreti u Nišu završavaju se 31. avgusta dodelom nagrada i ceremonijom zatvaranja.

Nakon toga posetioci Niške tvrđave moći će da pogledaju epizodu serije Koreni, kao i dva ostvarenja netakmičarskog karaktera: Moj život je mjuzikl i Neprilagođeni filmski grof.

U okviru propratnog programa Filmskih svečanosti, posetioci će biti u prilici da 26. avgusta u Vilinom gradu pogledaju Zatvorsku molitvu, jedan od najnagrađivanijih dokumentarnih srpskih filmova iz 2016. godine.

Ovo ostvarenje Adria media grupe u režiji Miljana Gogića govori o renoviranju jedine zatvorske crkve u Srbiji, koja se nalazi baš u okviru KPZ Niš. Zatvorska molitva dobila je 2016. i 2017. godine tri međunarodne nagrade za najbolji dokumentarni film: Zlatnog viteza, Samaru i Dnepropetrovsk.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share